Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Experti z Brna dali na mořské želvy vysílačky. Zjistili, že je místní jí a loví

Odborníci z brněnské zoologické jsou v Indonésii. Do státu v jihovýchodní Asii nejeli na výlet, ale na vědeckou expedici za chráněnými mořskými želvami. Společně s kolegy z liberecké zahrady dali na zvířata GPS vysílačky, aby je lépe ochránili a zjistili cenné informace.

Kareta obrovská je ohrožený druh mořské želvy a je vysoce chráněna. Přesto želvy stále lidé ilegálně loví, ať už k jídlu nebo k prodeji. Proto experti z Brna a Liberce spojili své síly při ochraně těchto živočichů a zahájili výzkum monitoringu pohybu mořských želv.

Výzkum migrace mořských želv na indonéském ostrově Sumatra zahájili koncem června vědci z brněnské a liberecké zoo. První dvě samice karety obrovské vědci vypustili s vysílačkami z ostrova Bangkaru, který je důležitým líhništěm tohoto druhu želv. „Za tři týdny želvy urazily více než tři sta kilometrů a obě dále pokračují jihovýchodním směrem,“ informovala terénní zooložka Zoo Liberec a vedoucí výzkumu Adéla Hemelíková.

Dalším dvěma želvám nasadili na krunýř GPS vysílačku v polovině července na ostrově Pandan. „Krunýř mořských želv poskytuje dostatečně velkou plochu na připevnění. Vzhledem k velikosti želvy a relativně malé velikosti zařízení, vysílačky želvy nijak neomezují v pohybu ani v jiných přirozených aktivitách,“ dodala Hemelíková.

Spolupráce zoo

Obě zoologické zahrady se už léta angažují na poli ochrany biodiverzity a mořských ekosystémů v Indonésii. Data o pohybu mořských želv v okolí Sumatry ale chybí, vědci si proto od výzkumu slibují bližší informace o životě a pohybu karet.

Hledáme nové postupy pomáhající ochraně mořských želv. Satelitní vysílače budou monitorovat jejich pohyb v oblasti, kde se to dosud systematicky neprovádělo. Věřím, že data, která budeme ve vzájemné spolupráci vyhodnocovat, pomohou lépe porozumět ekologii těchto zvířat a k efektivnější ochraně těchto ohrožených druhů,“ řekla ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Společný projekt obou zoo podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Evropská asociace akvarijních kurátorů nákupem vysílaček. Mapování probíhá tak, že želvy vědci geolokalizují pomocí satelitů pokaždé, kdy vynoří hlavu a část krunýře nad hladinu, aby se nadechly.

Odhalení ilegálního obchodu

Adéla Hemelíková vede výzkum mořských želv na Sumatře už od roku 2021. Kromě zkoumání karet pravých a obrovských, které hnízd na Sumatře se výzkum zabývá také socioekonomickými vlivy. V dotazníkovém šetření vědci odhalovali mechanismy konzumace a obchodu s želvami, které jsou jakožto ohrožený druh chráněné a lovit je je přísně zakázáno.

Znalost genetiky mořských želv je klíčová pro rozlišení jednotlivých populací mořských želv, definování územních jednotek pro jejich ochranu, ale i v identifikaci jejich migračních tras. Genetické metody se dají u mořských želv navíc použít i pro sledování ilegálního obchodu nebo hodnocení dopadu rybářství,“ konstatovala Hemelíková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky výzkum, Zoo Brno, Zoo Liberec, mořské želvy, Indonésie, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti z Brna dali na mořské želvy vysílačky. Zjistili, že je místní jí a loví  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.