Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zdravotníci v Brně ošetřili tisíce Ukrajinců. Chodí s ekzémy, alergiemi i cukrovkou

Fakultní nemocnice Brno ošetřila přes dva tisíce ukrajinských uprchlíků, z toho byly tři čtvrtiny děti. Řekla to Veronika Plachá, mluvčí nemocnice, pod kterou spadá i Dětská nemocnice Brno. Část pacientů využila ukrajinské ambulance. Stejná funguje i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, kterou využilo přes čtyři tisíce Ukrajinců, uvedl mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. Ukrajinci podle něj nejčastěji chodí s bolestmi nebo nemocemi jako srdeční selhání nebo diabetes.

Plachá uvedla, že nemocnice za tři měsíce hospitalizovala kolem sto dětí a více než 180 dospělých. „Největší počet pacientů ošetří naše běžné specializované ambulance, ta ukrajinská ošetří jen zlomek pacientů, v průměru pětačtyřicet za týden, kteří nespadají do fáze akutní," uvedl Plachá. Dodala, že ukrajinskou ambulanci využívají často děti kvůli posudkové činnosti pro zařazení do škol nebo školek i v případě běžných dětských nemocí.

Ukrajinskou ambulanci ve svatoanenské nemocnici využilo více než čtyři sta uprchlíků. „Zpočátku jsme se potýkali s provozními, personálními, organizačními i komunikačními problémy. Museli jsme upravit svoji ordinační i pracovní dobu, nikdo z nás neuměl ukrajinsky, snad některé starší ročníky více nebo méně rusky,"uvedla primářka oddělení praktických lékařů Ivana Bogrová.

V ambulanci jsou proto tlumočníci. „Ukrajinští pacienti nejčastěji přicházejí s bolestmi zad, kloubů, hlavy, s dekompenzovanými interními chorobami, jako jsou hypertenze, srdeční selhání, diabetes mellitus, s alergiemi, ekzémy, na vstupní prohlídky do zaměstnání, pro léky a podobně," vyjmenoval Erlebach.

Lékaři podle Bogrové kladou důraz na epidemiologickou anamnézu. „Kontrolujeme očkování a dotazujeme se, zda pacient nebyl v posledním roce na Ukrajině hospitalizován, abychom předešli šíření přenosných chorob,“ doplňuje Bogrová. Podle ní ale nastávají problémy s tím, že přicházejí na vyšetření i Ukrajinci, kteří zde žijí dlouhodobě, ale zatím si nenašli praktického lékaře, nebo pacienti bez akutních stavů, kteří požadují vyšetření ihned.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, nemocnice, boje, Brno, pacient, nemoc, Dětská nemocnice FN Brno, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotníci v Brně ošetřili tisíce Ukrajinců. Chodí s ekzémy, alergiemi i cukrovkou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.