Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kampustňáci chtějí bořit mýty: Vědci nejsou jen tiší intelektuálové, kteří tráví celé dny v laboratořích

Kampustňáci si kladou za cíl ukázat, vědci nevysedávají v laboratoři pokrytí vrstvami prachu. Naopak milují pohyb, zpěv a tanec a snažíme se toho využít pro popularizaci vědy. Jak nápad vznikl a jaké jsou další plány Kampustňáků prozradila v rozhovoru pro Drbnu zakladatelka Denisa Zlámalová.

Vědci nejsou jen tiší intelektuálové

Kampustňáky tvoří skupina studentů, kteří se rozhodli spojit zpěv, tanec a vědu. Jak nápad vznikl?

V jarním semestru jsem si na univerzitě zapsala předmět věnující se popularizaci vědy a výzkumu, protože mě toto téma zajímalo a chtěla jsem se něčemu přiučit od odborníků. Výstupem mělo být právě popularizační video. Mým cílem bylo především zbořit dogma, že vědci jsou jen tiší intelektuálové, kteří tráví celé dny zavření v laboratořích, odkud chodí hned domů a zpět. Dlouho jsem vymýšlela způsob, jakým prezentovat skutečné vědce, kteří jsou zapálení do své práce a plní elánu, nakonec se však stačilo jen rozhlédnout po mém okolí. Nápad pak přišel sám – znám totiž poměrně dost kolegů studujících vědní obory se zálibou ve zpěvu a tanci.

Inspirovali jste se někde v zahraničí?

Formát, do kterého jsme se pustili, je v zahraničí zcela běžný. Skvělí jsou například AsapSCIENCE nebo Acapellascience, nápad na náš videoklip však přišel konkrétně po zhlédnutí písničky GTCA, což je biologická verze známé YMCA. Zatím jsem se ovšem nesetkala s podobně kvalitně zpracovaným tématem v češtině, což mi přijde jako obrovská škoda. Ne každý zná laboratorní žargon ve svém mateřském jazyce, natož ještě v jiném. Chtěli jsme tedy tento formát přiblížit i českému publiku.

Proč právě Kampustňáci?

Původní název skupiny byl jednoduchý a fádní – lidi z kampusu, což je univerzitní budova, kterou máme všichni spojenou se svým studiem. Jeden z nás naštěstí přišel s nápadem to trochu zkomolit na „Kampustňáci“. Původně to s kapustňákem jako zvířetem nemělo společného nic než fonetickou podobu, postupně jsme si však toto spojení zamilovali a nacházeli jsme čím dál tím více podobností mezi těmito roztomilými savci a námi. Naše kamarádka grafička nám i upravila logo, kapustňákovi jen přidala plášť a laboratorní brýle, a rázem z něj byl Kampustňák.

Spojuje nás touha po poznání a popularizace vědy

Tvoří Kampustňáky pouze studenti biologie či lékařských oborů?

Celou naši sestavu tvoří studenti mnoha zajímavých přírodovědně zaměřených oborů. Máme mezi sebou člena studujícího Ochranu zvířat a welfare na VFU (Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, pozn. red.), či dokonce Kampustňáka z oboru Potravinářská chemie na VUT. Zbytek nás studuje na přírodovědecké fakultě MUNI molekulární biologii, antropologii, chemii, matematiku či zoologii. Ale všechny nás spojuje touha po poznání, která nás žene kupředu dělat to, co nás baví a v čem vidíme smysl a tím je popularizace vědy.

Ve vašem prvním tří a půl minutovém videoklipu zpíváte o tom, jak funguje buňka. Jak dlouho celý proces od složení písničky po finální střih trval?

Nejvíce času zabralo vymyslet celý koncept, text a scénář. Byla to důležitá činnost, která mě v průběhu nouzovém stavu na jaře tohoto roku naplňovala, kreativní práce vždy dokáže člověku zvednout náladu. Hned, jak se uvolnila opatření, začali jsme pracovat i na choreografii a později jsme se vydali celý videoklip natočit a nahrát zpěv. I s následnou úpravou natočených materiálů bych odhadovala, že jsme na projektu pracovali zhruba sedmdesát hodin.

Kdo je autorem choreografie?

Choreografii pro nás vymyslela naše zkušená členka Terka, která už pět let dělá choreografie pro brněnskou pěvecko-taneční skupinu First Smile. S chutí se toho ujala, a kromě vytvoření všech pohybů nás je dokázala i naučit za pouhé jedno dopoledne.

Příště o fotosyntéze nebo periodické soustavě prvků

Proč jste si vybrali pro první písničku právě buňku?

Je spoustu témat, o kterých bychom chtěli zpívat. Pro začátek to ale určitě chtělo něco jednoduššího, co znají opravdu všichni jako třeba buňky. To však neznamená, že nemáme odvahu se příště pustit do těch nejzákeřnějších odvětví vědy.

Plánujete už další písničku? O čem bude?

Už teď přetékáme nápady na další popularizační videa. Horkými kandidáty jsou například fotosyntéza nebo periodická soustava prvků. Uvidíme ale, jestli se nenaskytne nějaké aktuální téma, které bude potřeba vysvětlit.

Mohou se k vám přidat další studenti?

Rádi mezi sebou uvítáme další talentované studenty. Nadšených popularizátorů vědy totiž není nikdy dost.

Ohodnoť článek

Štítky Kampustňáci, popularizace vědy, studenti, laboratoř, tanec, Drbna.cz, choreografie, videoklip, mýtus, YMCA, Masarykova univerzita, First Smile

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kampustňáci chtějí bořit mýty: Vědci nejsou jen tiší intelektuálové, kteří tráví celé dny v laboratořích  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.