Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V úvahu pro Amazon přichází zóna u Blučiny, ale jen teoreticky

Pokud chce jihomoravský hejtman Michal Hašek nabídnout americkému internetovému obchodu Amazon alternativní pozemky pro stavbu logistického skladu, přichází v úvahu, ovšem pouze teoreticky, zóna u Blučiny na Brněnsku. Starosta Josef Srnec ČTK řekl, že obec žádný obří sklad nechce. Dosud nevyužívaná zóna o rozloze 55 hektarů leží u dálnice D2 a 20 kilometrů od brněnského letiště.

Hašek odmítl prozradit, jaké pozemky má na mysli, další informace odmítla dnes sdělit i mluvčí kraje Denisa Kapitančiková. Podle seznamu průmyslových zón na jižní Moravě existují sice ještě dvě průmyslové zóny přímo u tuřanského letiště, ty jsou však zatím pouze v plánu a na jejich místě je dnes pole. Navíc na nich nemůže stát logistická hala, plochy jsou určené
pro takzvanou smíšenou výrobu. Další zóny už nejsou v dosahu letiště. 

Zóna u Blučiny ani nepatří Jihomoravskému kraji, nýbrž soukromé společnosti Halinvest z Brna. "Před několika lety se developer chystal na příchod investora, měla zde stát logistická hala, ale nakonec z toho sešlo a nyní je zóna prázdná," řekl ČTK vedoucí odboru územního plánování v Židlochovicích Karel Suchánek. 

Zóna má sice platné územní rozhodnutí, nicméně podle informací starosty Blučiny není zasíťovaná a navíc je silně podmáčená. "Je tam asi metr a půl spodních vod," řekl ČTK. Zastupitelstvo by podle jeho slov navíc stavbu obřího logistického centra jednoznačně odmítlo. "Takový sklad tady nebude. Už teď nám jezdí přes obec 8000 aut denně, když proti sobě jedou dva kamiony, sotva se vyhnou. Takový sklad by nás tady zabil," řekl Srnec. Jeho velikost plánuje Amazon na 95.000 metrů čtverečních. Stejně velký sklad si naplánoval Amazon i v blízkosti Prahy, kde na celý areál potřebuje 24 hektarů.

Podmínkou využití zóny je navíc stavba silničního obchvatu Blučiny, což je podobný problém, jaký se vyskytl v Brně, které Amazon odmítlo. Zde neexistuje vládou 14 let slibovaný sjezd z dálnice D1 a nadměrná doprava proto trápí obyvatele přilehlých městských částí.

O tom, jaký pozemek chce Hašek Amazonu nabídnout, bude patrně informovat na čtvrteční tiskové konferenci, na výběr však na jižní Moravě v blízkosti brněnského letiště dle dostupných informací jiný není.

Zdroj ČTK

Štítky amazon, Brno, schválení, zastupitelstvo, primátor, Onderka, zprávy, Hašek, hejtman, Blučina, Amazon.com, Michal Hašek, Letiště Brno-Tuřany, Jihomoravský kraj, Brněnsko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úvahu pro Amazon přichází zóna u Blučiny, ale jen teoreticky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.