Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nezaměstnanost na jihu Moravy v únoru mírně klesla

Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu na jižní Moravě v únoru klesl o 0,1 procentního bodu na 8,3 procenta. Uchazečů o práci bylo 66.460, což je o 1150 méně než koncem ledna. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Podíl nezaměstnaných v regionu je výrazně nižší než ve stejném období loňského roku, kdy činil 9,3 procenta. "Letošní sezonní nárůst nezaměstnanosti byl v kraji, podobně jako v celé ČR, výrazně nižší než v předchozích letech, a to jak v důsledku velmi mírné zimy, tak zejména v důsledku oživování ekonomiky," uvedl Petr Jirásek z brněnské pobočky Úřadu práce.

Oproti konci ledna letošního roku se zvýšil počet volných pracovních míst o zhruba 800. Pracoviště Úřadu práce ČR jich v regionu koncem února evidovaly 6070.

Více než třetina volných míst je v Brně, naopak pouze 299 na Vyškovsku. Podle odborníků stále přetrvává stav, kdy chybí odborníci zejména v technických profesích. Například břeclavský výrobce eskalátorů Otis přijme několik desítek zaměstnanců v dělnických profesích. V regionu je proškolených odborníků nedostatek, firma proto nabírala i na Slovensku.

Z evidence Úřadu práce ČR na jihu Moravy za únor odešlo 6047 uchazečů. Bylo to o 489 osob méně než v předchozím měsíci, avšak o 350 osob více než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 4305.

Celkový podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu jižní Moravy je stále vyšší než republikový průměr, který koncem února činil 7,5 procenta.

Zdroj: Úřad práce, ČTK

Štítky Úřad práce České republiky, Morava, Jihomoravský kraj, Česko, Brno, Slovensko, okres Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost na jihu Moravy v únoru mírně klesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.