Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kdo bere víc jak Barack Obama?

Víte, kdo je to Barack Obama? Co je to za blbou otázku, řeknete si – prezident USA je i v tuzemských, do sebe zahleděných médiích, dnes a denně. A víte, kdo je to Herman van Rompuy? Ne? Chyba. Belgičanovi, jehož ve funkci předsedy Evropské rady (neoficiálně označované jako „prezident EU“) nahradil Donald Tusk, totiž na plat, penzi a odchodné přispíváte i vy.

Troufnu si tipnout, že spousta čtenářů těchto řádek vůbec netuší, že nějaký Herman van Rompuy existuje, natož jak vypadá. Nedivím se, i legendární paní Colombová, kterou ve slavném detektivním seriálu nikdo nikdy neviděl, je známější. Kompetence předsedy Evropské rady jsou totiž prakticky nulové, navíc politické charisma není zrovna von Rompuyovou silnou stránkou. „Pan neviditelný“, „stín“, nebo „pan nula“, jak mu bylo v bruselských a štrasburských kuloárech pejorativně přezdíváno, si však z toho nic nedělá. Je totiž za vodou. Během svého evropsko-unijního kralování totiž pobíral větší plat než prezident Barack Obama. Obama si vydělává 400.000 dolarů ročně (zhruba 8,9 milionů Kč), von Rompuy hospodařil se základním platem 30.000 eur měsíčně (360.000 eur ročně, tj. 9.943.000 Kč za rok).

Poté, co si von Rompuy poslechl svou poslední „Ódu na radost“ (hymna všech občanů EU, tedy i vaše) v pozici předsedy Evropské rady, mohl si promnout ruce. V příštích třech letech mu totiž Evropská unie bude vyplácet tzv. transitional allowance, tedy dočasnou finanční podporu na hladký odchod z funkce. Do prosince roku 2017 tak bude dál pobírat zhruba polovinu platu, na účet mu proto během tří let přistane cca 15 milionů Kč. Jde o čistý transfer, od von Rompuye se neočekává vůbec žádná aktivita.

Až v prosinci 2017 přijde belgickému úředníkovi na účet poslední část peněz, daňoví poplatníci si neoddychnou. Jeho číslo bankovního účtu totiž poputuje do další kanceláře – přísluší mu výsluhová penze 1,8 milionu Kč ročně, nebo 21,375 % jeho posledního základního platu (podle toho, co bude vyšší).

Na schválení tohoto schématu finanční podpory, výsluh a penzí se na půdě EU shodly všechny členské státy. A bruselským politikům a úředníkům to určitě nevadí. Britský deník The Daily Telegraph spočítal, že v Bruselu je více než tisícovka úředníků, kteří pobírají vyšší mzdu než britský premiér David Cameron (tj. přes 5 milionů Kč ročně). I na ně čekají po odchodu z pracovních místeček v EU nebo do penze velmi štědré zlaté, nebo spíše briliantové padáčky.

Pokud jste až dosud doufali, tak bohužel – na tyto finanční náklady samozřejmě přispíváte ze svých daní i vy. Jistě, viděno zjednodušenou účetní optikou, zatím z EU víc „dostáváme“ než do ní „dáváme“. Naše odvody však pomáhají budovat a rozšiřovat byrokratickou strukturu, která bude stát stále víc a víc a kterou již nikdo nikdy nedokáže zbořit. Čas, kdy se čisté cash-flow otočí a Česká republika se stane čistým donátorem politických projektů EU a jejich štědře placených strůjců, se neúprosně blíží. Pak si budeme my, čeští daňoví poplatníci, připadat teprve důležitě – vyjma státních výdajů a byrokratické struktury v České republice budeme plně hradit i ty evropské.

Napsal: Aleš Rod
Foto: wikipedia.org, Michiel Hendryckx

Štítky Barack Obama, Evropská unie, Herman Van Rompuy, starobní důchod, Evropská rada, Donald Tusk, USA, Česko, David Cameron, Michiel Hendryckx

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo bere víc jak Barack Obama?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.