Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jižní Moravu ochromil výpadek proudu. E.ON žádá o trpělivost

Mrznoucí déšť způsobující ledovku komplikuje od pondělního odpoledne život lidem na několika místech České republiky. Bez proudu je aktuálně možná až deset tisíc odběrných míst v distribučním území energetické společnosti E.ON na Vysočině, v Jihomoravském kraji a části Zlínského kraje.

Bez elektřiny je také východ Jindřichohradecka v jižních Čechách, konkrétně Dačicko, část Českobudějovicka a Lipenska. Tady se ale jedná o menší výpadky. „Největší problémy máme v tuto chvíli od Pelhřimovska až po Břeclavsko a Otrokovicko. Postiženo je řádově pět až deset tisíc našich odběrných míst,“ uvedl dnes dopoledne Vladimír Vácha ze společnosti E.ON Česká republika.

Kdy bude dodávka proudu obnovena, si zatím netroufá odhadovat. Na některá místa se pracovníci firmy dosud nedostali. „V terénu máme posílené čety, posílili jsme také naše dispečerská pracoviště a poruchovou linku. Zákazníky však prosíme o trpělivost a nahlášení poruchy až během odpoledne na bezplatnou linku 800 22 55 77. Nyní musíme zprovoznit páteřní linky vysokého napětí, až poté se ukáže, kde nefunguje to nízké,“ žádá Vácha obyvatele o schovívavost.

E.ON začal s vyhříváním linek už minulý pátek odpoledne a pokračoval v tom přes celý víkend, a tak dokázal aktuální kalamitu alespoň částečně zmírnit. K prvním výpadkům proudu došlo včera kolem 16. hodiny a problémy se kumulovaly zejména během večera. „Poté se situace uklidnila, ráno ale začal počet výpadků zase narůstat. Vzhledem k předpovědi meteorologů lze očekávat, že některé lokality budou bez dodávky elektřiny až do zítřejšího dne,“ dodal Vladimír Vácha.

Výpadky proudu jsou způsobeny námrazou, kvůli které následně zkratuje vedení nebo izolátory, případně dochází k mechanickému poškození vodičů v důsledku pádu přetížených větví nebo stromů.

Štítky Jihomoravský kraj, E.ON, Česko, Kraj Vysočina, Zlínský kraj, Jihočeský kraj, okres Břeclav, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu ochromil výpadek proudu. E.ON žádá o trpělivost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.