Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hodonínský zastupitel zavolal na muže a ženu strážníky kvůli barvě pleti. Byli to voják USA a ředitelka nadace

Hodonínský zastupitel Roman Sedlačík poslal na začátku srpna hlídku hodonínské městského policie na muže a ženu kvůli barvě jejich pleti. Z černošského páru, který pro očividně aktivního domobrance Sedlačíka nejspíše znamenal potencionální nebezpečí, se vyklubal americký voják a šéfka nadace, jež podporuje dětské domovy v Africe. Oba přijeli do Hodonína na osobní pozvání. Sedlačík se svým činem pochlubil na facebooku, následně byl příspěvek smazán administrátory. Hodonínská radnice jeho chování odsoudila.

Hodonínský zastupitel, jež kandiduje i do Poslanecké sněmovny za stranu Řád národa, potkal cizince, když projížděl městem. Dle jeho slov za nimi okamžitě šel a ptal se, odkud jsou a zdali nejsou muslimové. Tázaný muž mu měl "lámanou angličtinou" odpovědět, že pochází původem z Nigérie a do Hodonína přijeli z Německa. Na to Sedlačík zavolal městskou policii, abychom podle jeho slov "měli jistotu, co nám sem leze". Následně se incidentem pochlubil na Facebooku a vyzval všechny ostatní, aby "nebyli připos*aní". Během několika dní a masivní vlně kritiky pak příspěvek ze sociální sítě zmizel.

Z "podezřelého černocha" americký voják, z jeho ženy ředitelka nadace

Hodonínská radnice Sedlačíkův čin okamžitě odsoudila. Ve svém prohlášení navíc upřesnila, kdo se měl schovávat za oním "podezřelým párem".  Muž, který hovořil „lámanou angličtinou“, byl voják americké armády s americkým občanstvím, který přijel na osobní pozvání na návštěvu Hodonína z Německa se svou manželkou a dvěma dcerami. Chtěli prý oproti Praze jen poznat klidnější město.

„Kromě „lámané angličtiny“ ještě ovládá jazyk francouzský a německý“, poznamenal k osobě vojáka starosta Hodonína Milan Lúčka. „Jeho paní pracuje jako ředitelka nadace, která podporuje dětské domovy, školky a školní zařízení v Ugandě. Byli ubytováni v městském hotelu Krystal  a sobotní odpoledne se rozhodli strávit nakupováním ve městě, kde potkali našeho zastupitele pana Sedlačíka. Jsou to křesťané a reakce našeho zastupitele byla zcela neadekvátní,“ doplnil starosta. Svůj nesouhlas s jednáním zastupitele Sedlačíka poté vyjádřilo celé vedení hodonínské radnice. 

Lidé žádali zaplacení výjezdu. Předseda Řádu národa vyzval, aby lidé zbytečně volali hlídky i nadále

Pod facebookovým postem, tedy než byl smazán, se začaly množit kritky místních a požadavky, aby zastupitel výjezd zaplatil. Jak uvádí web iDnes.cz, Sedlačík se k celé věci odmítl vyjádřit a odkázal předsedu hnutí Řád národa Josefa Zicklera. Jeho reakce je možná ještě více zarážející, než samotné Sedlačíkovo jednání.

Zickler totiž okamžitě přešel do ofenzívy a nazval starostu xenofobem. „Co mě na celé věci zaráží nejvíc, že od samého počátku je ze strany pana Lúčky tato událost směřována do roviny rasové nebo náboženské nesnášenlivosti, aniž by druhá strana k tomuto pohledu dala jakýkoliv podnět. Naopak, jak je z prohlášení pana Lúčky zřejmé, celou věc bohužel vyhodnotil jako problém, ve kterém hraje hlavní roli barva pleti. Neznám nikoho, kdo by v podobném incidentu poukazoval na barvu pleti účastníků děje, aniž by sám neměl xenofobní vnímání světa,“ uvedl portálu iDnes Zickler.

Předseda Řádu národa se pak rozhodl věnovat radnici kompenzaci výjezdu hlídky strážníků ve výši jednoho tisíce korun. Současně si však "předplatil" další zbytečné výjezdy, ke kterým vyzval občany. „Náklady na výjezd byly stanoveny na částku 215 korun. Přeplatek ponecháváme pro využití dalším občanům Hodonína, aby se nebáli, v rámci své bezpečnosti zavolat městskou policii třeba i zbytečně,“ dodal Zickler.

Situací se budou dodatečně zabývat hodonínští zastupitelé na nejbližším jednání, jež je naplánována na 12. září.

Foto Česká televize, Řád národa | Zdroj iDnes.cz, Česká televize, Forum24

Štítky nadace, Hodonín, radnice, USA, obecní policie, Facebook, Josef Zickler, Afrika, Německo, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonínský zastupitel zavolal na muže a ženu strážníky kvůli barvě pleti. Byli to voják USA a ředitelka nadace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.