Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sochař Jiří Sobotka dostal ocenění za Skácelovu sochu pod Špilberkem

Obličej člověka složený z tisíců kovových trubiček? V hlavě to může znít jako bláznivost, naživo však jde o unikát. Velmi zdařilý unikát. Akademický sochař Jiří Sobotka se rozhodl pojmout tvorbu sochy Jana Skácela pod Špilberkem netradičně. Jeho dílo sklidilo skvělé ohlasy od veřejnosti a nyní i oficiální ocenění. Vysokoškolský pedagog Sobotka, který působí na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity, převzal cenu rektora za mimořádný umělecký počin.

Soutěž o zhotovení sochy Jana Skácela, další sochy ze série Sochy pro Brno, vyhlásilo město v září 2014. „Zpětně ani nedokážu popsat, jak se ten nápad vyvinul. Byl to takový postupný proces,“ prozradil Jiří Sobotka v rozhovoru pro univerzitní server online.muni.cz.

Nejdřív jsem chtěl, aby to byl velký odlitek ze surového kusu železa, který by postupně zrezavěl. Pak se mi to ale zdálo těžké, k básníkovi se to nehodilo a začal jsem přemýšlet nad něčím průsvitným, transparentním,“ vysvětlil akademický sochař pro online.muni.cz.

Zvítězily trubky. Konkrétně několik tisíc bezešvých trubek z kartáčované nerezové oceli svařených do tvaru hlavy, která je umístěna na vápencovém podstavci. Skrze trubky lze navíc pohlížet na staré Brno, čímž vzniká velmi netradiční a zároveň atraktivní pohled na město.

Svědčí o tom také oblíbenost fotek se Skácelem na sociálních sítích.  „Přesně to se má dít. Sochy na různých místech města vznikají přesně proto, aby zpříjemnily veřejný prostor,“ uzavřel Sobotka.

 

Pohled okem básníka.. #skacelovasocha #spilberk #brno

Příspěvek sdílený Jana Oskerova (@janaoskerova),

Zdroj: online.muni.cz, MMB

 

Štítky Jiří Sobotka, Jan Skácel, socha, Špilberk, Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno, trubka, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochař Jiří Sobotka dostal ocenění za Skácelovu sochu pod Špilberkem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.