Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Moravský kras čeká úklid, zapojí se stovky dobrovolníků

Zhruba 800 až 900 dobrovolníků se v sobotu 8. dubna zapojí do úklidu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku. Jde o 25. ročník akce. Dobrovolníci obvykle vysbírají v okolí turistických tras odpadky, které zaplní šest velkých kontejnerů.

V minulosti dobrovolníci našli například občanské nebo řidičské průkazy, ale třeba i vyhozená okna, sedačku nebo mrazák. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.

Nejhorší nepořádek je kolem silnic. „V lesích u turistických tras se situace lepší, přestože i tam se něco nasbírá. Nejvíce odpadků je podél silnic a všude tam, kde se dá zastavit autem," uvedl vedoucí správy CHKO Leoš Štefka..

Dobrovolníků zapojujících se do úklidu krasu každým rokem podle ochránců přírody mírně přibývá. Předzvěstí hlavní akce byl úklid jižní části krasu minulý víkend, pokračovat se bude ještě i o víkendu 20. dubna.

Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskuteční už popětadvacáté. Zapojí se do něj nejen děti z mnoha škol, ale třeba i dobrovolní hasiči. Děti za úklid dostanou drobné odměny, například volný vstup do jeskyní.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známa zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Ročně je navštíví okolo 350.000 turistů.

Zdroj: ČTK

Štítky Moravský kras, úklid, chráněná krajinná oblast, okres Blansko, CHKO Moravský kras, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský kras čeká úklid, zapojí se stovky dobrovolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.