Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žakové z volné přírody se v zoo poprvé rozmnožili

Pár žaků šedých je v Zoo Brno od roku 2008 a pochází ze skupiny vzácných ptáků z volné přírody zabavených pašerákům. Poprvé po osmi letech snesla samice v prosinci minulého roku tři vejce, ze kterých se na začátku února vylíhla dvě mláďata. Zatím jsou v péči obou rodičů a návštěvníci by je mohli vidět v dubnu.

Žakové jsou vysoce inteligentní ptáci, považovaní za nejlepší imitátory ze všech papoušků. „Našim papouškům říkáme Pepík a Žanda a jejich schopnost napodobování zvuků je úžasná. My se je sice nesnažíme naučit mluvit, ale běžně imitují hlasy svých ptačích sousedů nestorů kea nebo turaků šedých. Jsou z divoké přírody, odchyceni pašeráky a s lidmi tedy neměli dobrou zkušenost. Dnes už nám chovatelům důvěřují, cítí se bezpečně a důkazem toho jsou i jejich první mláďata. Máme z nich vekou radost,“ říká chovatelka Simona Blahoňovská.

Velikost těchto papoušků se pohybuje kolem 30–40 cm a zbarvení peří je proměnlivé od světlé až po černošedou. Na ocasních perech je nepřehlédnutelná červená barva. Žako byl jako domácí společník chován již před 4 000 lety a svého žaka měl i anglický král Jindřich VIII. Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) prodej odchycených papoušků žako zakázala.

Tisková zpráva

Štítky příroda, papoušek, Zoologická zahrada Brno, Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin, Jindřich VIII. Tudor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žakové z volné přírody se v zoo poprvé rozmnožili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.