Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ústavní soud se zastal otce dvou dětí sražených na přechodu

Ústavní soud (ÚS) se dnes zastal otce dvou dětí sražených na přechodu v Brně. Podle verdiktu brněnských soudů nesl otec padesátiprocentní zodpovědnost za tragický následek, protože zanedbal dohled a nevedl děti za ruku.

Proto justice zkrátila na polovinu nárok na odškodnění od řidiče. Podle ústavních soudců je však právem rodičů vychovávat děti k samostatnosti a požadavky na míru dohledu nemohou být přehnaně přísné. Nyní se kauza vrátí Městskému soudu v Brně, který ji částečně znovu projedná a zváží, zda o náhradě bude nadále rozhodovat trestní, anebo civilní soud.

Podle ústavních soudců už skutečně pominuly časy Dětí z Bullerbynu nebo Honzíkovy cesty, kdy malé děti samy chodily do vzdálené školy, případně třeba jezdily bez dozoru vlakem. To však neznamená, že nyní musí stoprocentně převážit ochranitelský přístup. Větší bezpečí možná dětem zajistí to, když budou co nejdříve samostatné, než když je budou rodiče stále chránit, naznačil soud v nálezu.

"Protektivní výchova nemusí být vždycky to nejlepší pro ochranu dětí. Skutečně v okamžiku, kdy máme nepřiměřené požadavky v této oblasti, tak zasahujeme do svobody dětí a do svobody rodičů zvolit svobodný způsob výchovy," řekla novinářům soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Zodpovědnost člověka vykonávajícího dohled nad dětmi podle Šimáčkové nemůže být absolutní, což platí pro rodiče i profese spojené s výchovou a volnočasovými aktivitami dětí. "Takto intenzivní dohled by vedl ke značné ztrátě svobody dětí, a v důsledku i jejich radosti ze života. Jejich možnost podstupovat dobrodružné činnosti a být samostatné by byla značně omezena," stojí v nálezu.

V přezkoumávané kauze šly dívky po přechodu v doprovodu otce a chovaly se přiměřeným způsobem. Když je srazilo osobní auto, už byly na přechodu pět vteřin. Nešlo tedy o situaci, že by "skočily" přímo pod auto a řidič by nebyl schopen na takovou situaci reagovat, uvedla Šimáčková.

Rodiče s dětmi figurují jako poškození v trestním řízení s řidičem. Městský soud šoférovi uložil za těžké ublížení na zdraví 20 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Muž se zúčastnil dnešního vyhlášení nálezu, s novináři však hovořit nechtěl, stejně jako jeho advokát. Rodina dnes u soudu žádného zástupce neměla.

Děti utrpěly závažná zranění, jedno má následky na celý život. Rodina v trestním řízení požadovala náhradu majetkové i nemajetkové újmy. Městský soud jim přiznal náhradu škody a bolestného, ovšem požadované částky zkrátil o 50 procent kvůli údajně poloviční spoluzodpovědnosti otce dětí.

Dosud přiznaná částka v součtu mírně přesáhla 280.000 korun. S druhou polovinou uplatněného nároku pak městský soud rodinu odkázal na civilní řízení. Právě tento výrok dnes ÚS zrušil. Nyní záleží na městském soudu, jak bude dále postupovat. Měl by však při tom respektovat stanovisko ústavních soudců a přinejmenším svůj postup mnohem lépe odůvodnit.

Zdroj: ČTK

Štítky ústavní soud, Brno, Kateřina Šimáčková, městský soud, Městský soud v Brně, Honzíkova cesta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud se zastal otce dvou dětí sražených na přechodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.