Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyrazte si pro bečku na Špilas

Pivu, hostincům a pivovarům letos patří hlavní výstava Muzea města Brna na Špilberku. Výstava s názvem „Žít pivo“ dokumentuje pivní kulturu na Brněnsku od pravěku až po současnost. Končí 31. prosince – přesto si lidé mohou výstavu užít skoro jako legendární pevnost Boyard. Právě v těchto dnech se tam totiž soutěží o bečku.

K pivní výstavě pochopitelně patří pivo. Muzeum města Brna proto vyhlásilo pro návštěvníky výstavy Žít pivo soutěž o bečku piva Brněnská 12 od pivovaru Hauskrecht. Stačí najít podle nápověd tři indicie ukryté ve výstavě a podle nich odhalit tajné heslo. Kdo jej uhodne, dostane se do slosování o padesátilitrovou bečku. Soutěž končí 28. prosince – bečka bude k vyzvednutí až do konce ledna, výherce si ji ale bude moct vyzvednout ještě na konci prosince, což se může velmi hodit na silvestrovské oslavy. Víc podrobností a pravidla soutěže jsou zde na webu www.spilberk.cz/becka.

Jaké jsou zmíněné nápovědy? Mají podobu veršů, které vás navedou na místo, kde najdete indicie. První zní: „Bez sladu se pivo neobejde, dnes ani v minulosti. Jak ale zaříditi, by byl suchý dosti? Je to valach? Pec snad trochu? Zapátrejte v jeho rohu.“ Ani druhá není přímočará: „Hostinskému došlo pivo, ve sklepě má další sud. Klíč však není k nalezení – a tak polévá ho stud. Kde ho nechal? Kam se schoval? Hosté mají žízeň, zášť. Skrýší pro klíč od sklepení je hostinského vlastní plášť.“ Zato třetí nechtěně balancuje na hraně černého humoru: „Karel Gott je ještě mlád, vše normální zdá se. Jak si vede ten náš stát? To štamgast tady ptá se. Informační orgán drží, listuje a hledá, pravdu nerozezná od lží, Americe běda!

Nápovědy sice působí na první pohled tajemně, avšak při procházení výstavy se dají snadno prokouknout. Odhalené heslo pak stačí zaslat spolu s číslem vstupenky na mail becka@spilberk.cz. I když výherní bečka je jen jedna, výstava za návštěvu rozhodně stojí. K vidění jsou třeba modely středověkých i novověkých pivovarů, makety hospod z doby první republiky nebo normalizace, pivní lahve i etikety. Část expozice patří i významnému sládkovi Františku Ondřeji Poupěti a jeho inovacím. Působivé jsou i fotografie dávno zaniklých hospod a pivovarů. Je radno přesvědčit se na vlastní pěst – a komu se poštěstí, odnese si i bečku.

Tisková zpráva


 

Štítky výstava, pivovar, pivo, hospoda, Muzeum města Brna, soutěž, Špilberk, Brněnsko, kultura, pevnost, silvestr, Karel Gott

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyrazte si pro bečku na Špilas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.