Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno uctí památku deportovaných Židů do ghetta v Minsku

Na památku za války deportovaných brněnských Židů do ghetta v Minsku zřídí město Brno nový památník, který bude pravděpodobně odhalen 16. 11. 2015, v den výročí transportu.

První transport židovského obyvatelstva z Brna za druhé světové války se udál v listopadu 1941. Konečnou stanicí pro prvních 1000 brněnských občanů byl běloruský Minsk na tehdejším okupovaném území Sovětského svazu. Válku přežilo pouhých 13 z nich. Následovaly další transporty do jiných táborů – nacisté deportovali z Brna na 10 000 osob židovského původu.

Město Brno využilo nyní možnosti uctít památku obětí zmíněného prvního transportu vztyčením stély na místě bývalého ghetta v dnešním hlavním městě Běloruska Minsku.


Je naší povinností se připojit k iniciativě a připomenout si životy našich spoluobčanů, kteří byli za války nuceně deportováni do Minska,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál.


Uctěním památky vybuduje město Brno ve spolupráci s německou evangelickou nadací IBB Dortmund v Minsku pietní místo a připojí se tak k již sedmi německým a rakouským městům, která kamenné památníky, tzv. stély, s textem připomínajícím jejich občany již postavily.

Investiční prostředky ve výši 200 tis. Kč na „Památník v Minsku“ schválila Rada města Brna v úterý 15. září 2015. Výrobu a umístění stél na tomto místě pro všechna města zajišťuje německá evangelická nadace IBB Dortmund prostřednictvím své pobočky v Minsku.  Památník se bude realizovat ještě v letošním roce.

Na této iniciativě se dále podílí Ministerstvo zahraničních věcí, Památník Terezín a Židovská obec v Praze.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Minsk, druhá světová válka, Petr Vokřál, Sovětský svaz, Dortmund, Bělorusko, Památník Terezín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno uctí památku deportovaných Židů do ghetta v  Minsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.