Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Návštěva turistických cílů na jižní Moravě letos roste

Návštěva turistických cílů na jižní Moravě letos v létě zatím většinou mírně roste. Lidi neodradila ani horka. Růst zájmu hlásí jeskyňáři i například vyškovský DinoPark. Naopak brněnské zoo červencová návštěva oproti loňsku mírně klesla.

Vyškovskému DinoParku stoupl počet návštěvníků o devět procent. Podle zástupce provozovatele Milana Choulíka jsou o prázdninách obecně DinoParky velmi častým turistickým cílem jak pro rodiny s dětmi, tak například i pro táborové výlety. "V letošní roce je v DinoParku Vyškov největší novinkou dvojice robotických tyrannosaurů, které mohou návštěvníci spatřit v centrální části naproti 4D kinu," uvedl Choulík.

Správa jeskyní Moravského krasu zatím nemá přesná čísla za červenec spočítaná. Loni byla návštěvnost v červenci v pěti jeskyních 68.607 lidí. "V letošním roce je podle informací z provozů vyšší," uvedl Jiří Hebelka ze Správy Moravského krasu. "Jeskyně navštěvuje mnoho rodin s dětmi, ale také více než jedna třetina zahraničních návštěvníků. Největší zájem je o Punkevní jeskyně s propastí Macochou," uvedl Hebelka.

Správa jeskyní otevřela v červenci do zkušebního provozu nové expozice ve čtyřech zpřístupněných jeskyních Moravského krasu pod názvem Jeskyně a lidé. Další část těchto expozic bude otevřena ve vstupní budově jeskyně Výpustek ve druhé polovině srpna.

Do brněnské zoo přišlo v červenci asi 41.000 turistů. Znamená to oproti loňsku mírný pokles. Zoo ale každým dne očekává sedmnáctimiliontého návštěvníka od zahájení provozu v roce 1953. "Hlavním faktorem, který ovlivňuje návštěvnost zoologické zahrady, je počasí. V prázdninových měsících se návštěvnost všedních dnů příliš neliší od víkendu. Ve dnech s přijatelnými teplotami dorazí do zahrady i 2500 návštěvníků," uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Podle ní letos lidé do zoo chodili i v červnu a červenci přes úmorná vedra.

Lidé chodí o prázdninách i do brněnského vědeckého parku VIDA!, který je zatím v provozu jen devět měsíců. O prázdninách je centrum oblíbeným cílem příměstských táborů. "Velmi pozitivní ohlasy máme jak na expozici, tak na představení s pokusy, která jsou součástí vstupného," uvedl Lukáš Richter, ředitel Moravia Science Centra Brno, které centrum VIDA! provozuje. Novinkou v centru je výstava, která se věnuje především optickým přístrojům. Prostor výstavy je stejně jako celé centrum klimatizovaný, což návštěvníci v horkém létě ocení.

Zdroj: ČTK

Štítky návštěva, Jihomoravský kraj, DinoPark, Zoologická zahrada Brno, jeskyně, Moravský kras, Dinopark Vyškov, Lukáš Richter, Punkevní jeskyně, Macocha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěva turistických cílů na jižní Moravě letos roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.