Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihomoravském kraji se zvýšila naděje dožití mužů i žen

V Jihomoravském kraji se od roku 1992 zvýšila naděje dožití mužů o téměř sedm let a naděje dožití žen o pět let. Od počátku 90. let se tento údaj sleduje a za celou dobu má narůstající tendenci, řekl dnes Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. Muž, který se v kraji narodil v roce 2014, by se podle něj mohl dožít 76 let, žena narozená loni by se mohla dožít 82 let.

Český statistický úřad zpracovává v pravidelných intervalech tabulky úmrtnosti. Z nich potom vyplývá ukazatel naděje dožití neboli střední délka života. "Je to počet let, kterého se pravděpodobně dožije osoba určitého věku za předpokladu, že se po celou dobu jejího dalšího života nezmění řád vymírání zjištěný úmrtnostní tabulkou," uvedl Adam.

Dodal, že nejčastěji se ukazatel používá při narození, to znamená, kolika let se dožije právě narozený člověk. "Střední délka života se postupně zvyšuje. Od průměru z let 1992 a 1993 vzrostla v Jihomoravském kraji u mužů o 6,69 let a u žen o 5,09 roku. V České republice se u mužů zvýšil věk dožití o 6,96 roku a u žen o 5,41 roku," informoval Adam.

Podle něj se muži v Jihomoravském kraji mají dožít pátého nejvyššího věku mezi kraji, jihomoravské ženy mají dokonce třetí nejvyšší věk.

Naděje dožití se zvýšila i u šedesátníků. Muž, který žije v Jihomoravském kraji a loni dovršil 60 let, má podle Adama před sebou pravděpodobně ještě téměř 20 let života, šedesátiletá žena skoro 24 let. "I zde je patrný nárůst proti roku 1992 u mužů i žen o více než čtyři roky," uvedl Adam.

Pomyslná hranice mezi první a druhou polovinou života mužů je věk 38 a 39 let, u žen je to 41 a 42 let.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Karel Adam, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihomoravském kraji se zvýšila naděje dožití mužů i žen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.