Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pátek 1. listopadu 2024  |  Svátek má Felix
Bez reklam

Jihomoravské minipivovary vaří na zimu silnější speciály. Používají neobvyklé přísady

Jihomoravské minipivovary v těchto dnech nabízejí nebo připravují speciály pro podzimní i zimní sezonu. Tradičně jsou tyto speciály silnější než běžná piva a obsahují neobvyklé přísady, v posledních letech ale roste poptávka po slabších pivech a někteří sládci na ni reagují nabídkou speciálů s nižším obsahem alkoholu. Škála podzimních a zimních speciálů tak bude letos širší než obvykle. Příprava speciálů pro různé příležitosti během roku je specifická pro minipivovary, tedy pivovary s produkcí do 10 tisíc hektolitrů za rok. Část speciálů připravují pivovary pravidelně, jiné budou letos novinkou, řekli oslovení zástupci minipivovarů.

Brněnský pivovar Moravia připravil nový svatomartinský ležák 12, určený k tradiční huse. Slavkovský pivovar k prosincovému výročí bitvy tří císařů uvede polotmavé silné svrchně kvašené pivo Biére de l'empereur 13 s nakuřovanými slady z německého Bamberku. „Na zimu nám skvěle ladí piva silnější, tmavá a nebo třeba nakuřovaná," řekl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček. „Na Vánoce pak tradičně vaříme ležák s medem. Máme připraveno i pár receptur a zamražené ovoce na Sour a zvažujeme výrobu piva stylu Cold IPA, který je aktuálně trendy," doplnil.

Černý hutný ležák severského stylu připravili na zimu také v Pivovaru Lednice. „V minulých letech jsme přes zimu nabízeli Bock, Stout či Brown Ale. Letos jsme uvařili zatím naše nejsilnější pivo, Baltic Porter," uvedl obchodní manažer pivovaru Tomáš Sedláček.

„Tento rok nabízíme speciální várku našeho silného piva Idiot, které zrálo dva roky v dubových sudech. Změnou je, že letos přidáme vanilkové lusky a kávová zrna z malé pražírny. Podobným způsobem se snažíme experimentovat a případně ozvláštnit i osvědčená piva, která už lidé znají," sdělil Štěpán Přikryl z brněnského pivovaru Frankies.

Naopak v pivovaru Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova kvůli zájmu hostů o méně silná piva upouštějí od vaření silnějších speciálů. „Letos jsme připravili Vorkloster zimní ležák 12. Je to spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu, u kterého jsme použili třírmutový způsob výroby," řekla asistentka ředitele pivovaru Natálie Soukupová. V pivovaru Harry budou na Vánoce poprvé vařit ALE 13 EPM, ochucený skořicí, vanilkou, badyánem a pomerančovou kůrou. „Oproti minulému speciálu bude slabší a nebude ochucený ovocem," uvedl sládek Jaromír Buben.

Podle Petra Hauskrechta, spoluzakladatele stejnojmenného brněnského minipivovaru, existuje velká skupina pivařů, kteří rádi ochutnávají divočejší nevyzkoušené chutě. Pivní trh podle jeho názoru mění také generace Z a obliba nealkoholického piva. Hauskrecht letos uvedl speciál Bumba Doble 21, který tři měsíce ležel na dubových chipsech, napuštěných karibským rumem Bumbu. Další novinkou bude limitovaná várka pivní pálenky vytvořené ve spolupráci s vizovickým lihovarem. Sládci ale pracují i na receptuře nealkoholického piva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pivo, gastro, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské minipivovary vaří na zimu silnější speciály. Používají neobvyklé přísady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.