Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

VIDEO: Jihomoravští policisté ocenili muže, jenž zachránil řidiče tatry, který zkolaboval po bodnutí hmyzem

Nedaleko Znojma v srpnu pojížděla plně naložená tatrovka s pískem. Najednou ale auto začalo nekontrolovatelně vyjíždět ze silnice a po několika stovkách metrů skončilo v bazénu jednoho z domů. Řidič náklaďáku zkolaboval poté, co ho bodl hmyz. Na pomoc vyrazil muž, který se snažil auto doběhnout a zastavit. Poté řidiči poskytl první pomoc. Nyní si zachránce převzal od jihomoravských policistů medaili.

Tatra se řítila nekontrolovaně

Osmatřicetiletý Petr Kuchař se o prázdninách vydal s manželkou a dvěma malými dětmi na návštěvu příbuzných na Znojemsko. Jejich cesta probíhala poklidně až do chvíle, kdy plně naložená tatrovka, která jela před nimi, začala nekontrolovatelně kličkovat. Náklaďák plný písku najížděl do protisměru, vyjížděl z vozovky a cestou porazil lampu veřejného osvětlení. Všem protijedoucím se řítícímu se kolosu podařilo uhnout.

Kuchař zpozorněl a uvažoval, co by za takovou jízdou mohlo stát. „Nejdříve jsem myslel, že se řidič nevěnuje řízení, že třeba nastavuje navigaci nebo ladí rádio. Když ale tatra vjela do protisměru, bylo mi jasné, že je něco špatně. Tipoval jsem technickou závadu nebo zdravotní problém řidiče,“ popsal.

VIDEO: Řidič plně naložené tatry zkolaboval po bodnutí hmyzem. Auto skončilo v bazénu

Svědky vážné situace se stali řidiči, kteří v sobotu 10. srpna projížděli obcí Šumná na Znojemsku. Řidiče, který seděl za volantem tatry plně naložené pískem, bodl hmyz. Muž dostal po bodnutí anafylaktický šok a zkolaboval. Vůz si tak neovladatelně...

Řidič zkolaboval po bodnutí

Právě druhá domněnka byla nakonec správná. Řidiče nákladního auta bodl hmyz, a to u něj vyvolalo anafylaktický šok. Upadl do bezvědomí a vůz tak několik set metrů pokračoval v jízdě zcela nekontrolovaně.

Když tatra začala trochu zpomalovat, Kuchař na nic nečekal a vyběhl za ní. Pokoušel se pětadvacetitunový kolos dostihnout a zcela zastavit. Snažil se dostat do auta přes dveře spolujezdce, ale ty byly zamčené. V tom náklaďák narazil do plotu blízkého domu a skončil v bazénu na zahradě.

„Musel jsem auto rychle oběhnout, abych se do něj dostal z druhé strany a mohl zabrzdit. Snažil jsem se mluvit s řidičem, ale kromě jemného pokyvování hlavou nijak víc nereagoval. Honilo se mi hlavou, co se mu asi mohlo stát,“ popsal novinářům Kuchař.

Poskytl první pomoc

Události si všimla sousedka, kterou vylekala obrovská rána. Ihned zavolala záchranáře. Následně společně postupovali podle pokynů operátorky. Zkontrolovali, jestli řidič dýchá a následně jej narovnali, aby se mohl nadechnout snáze.

Krátce poté na místo přijeli dobrovolní hasiči, kteří společně s Kuchařem, který je vojákem z povolání, muže vyprostili. Nedlouho potom na místo dorazili také záchranáři, kteří si muže převzali do péče.

Od policistů převzal medaili

Kuchař si od jihomoravských policistů za svou pohotovou reakci převzal ocenění Gentleman silnic a také zlatou medaili. „Za rychlý zásah si zaslouží upřímné poděkování. Těžký vůz představoval riziko nejen pro další řidiče, ale také chodce a obyvatele přilehlých domů. Podobné situace mohou mít vážná následky, ale díky včasnému jednání pana Kuchaře se podařilo předejít větším škodám,“ uvedl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

„Když tatra kličkovala po silnici, obcí projížděla další auta, jejichž řidiči nijak nereagovali.  O to více chci ocenit pana Kuchaře, kterému nebylo lhostejné okolní dění. Věřím, že tato událost inspiruje i další řidiče k vzájemné pomoci v podobných situacích,“ doplnil ředitel projektu Gentleman silnic Jan Marek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky tatra, hmyz, kolaps, bodnutí, ocenění, záchrana, statečnost, Brno, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihomoravští policisté ocenili muže, jenž zachránil řidiče tatry, který zkolaboval po bodnutí hmyzem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.