Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

S topnou sezónou roste riziko požárů. Hořící saze nikdy nehaste vodou, apelují jihomoravští hasiči

S topnou sezónou roste riziko požárů způsobených zanedbanými komíny a kotli. Hasiči na jihu Moravy v loňské topné sezóně zasahovali u sedmdesáti požárů spojených s komíny, které se neobešly bez zranění a milionových škod. Lidé by neměli podceňovat pravidelnou údržbu a kontrolu komínů odborníkem, apelují hasiči.

Zranění a milionové škody

Noční teploty postupně klesají a v mnoha domácnostech se začíná topit. S topnou sezónou se však zvyšuje i riziko požárů, jejichž příčinou jsou neudržované komíny a kotle. V uplynulé sezóně, která trvala od 1. září 2023 do 31. května 2024, zasahovali jihomoravští hasiči u sedmdesáti požárů, které měly souvislost s komíny. Každoročně dochází u těchto událostí ke zraněním a milionovým škodám.

„Tyto typy požárů jsou nebezpečné tím, že se mohou rozšířit z komínu i do dalších prostor domu a způsobit tak značné škody na majetku a samozřejmě ohrozit obyvatele domu na životě. Po požáru komínu nelze tento ihned používat, což je v zimě pro domácnost nepříjemné,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Komín nikdy nehasit vodou

Pokud v komíně začnou hořet saze, lidé by měli co nejrychleji odstranit veškerý hořlavý materiál z okolí komína a okamžitě zavolat na tísňovou linku 150 nebo 112. Nikdy by neměli hasit hořící saze vodou, protože by komín mohl popraskat. Hasiči v takových případech obvykle používají suchý písek.

„Při používání spotřebičů na paliva je důležité vždy dodržovat pokyny výrobce. Tyto pokyny zahrnují správné umístění a připojení spotřebiče, používání správného druhu paliva a upozorňují na možná rizika spojená s provozem spotřebiče,“ uvedl Mikoška.

Kominík aspoň jednou ročně

Pokud lidé mají spotřebič na pevná paliva s výkonem do 50 kilowattů, musí vyčistit spalinovou cestu třikrát ročně. U spotřebiče na kapalná paliva dvakrát ročně a u plynových spotřebičů jednou ročně. Zákon o požární ochraně umožňuje, aby si čištění kdokoliv provedl sám, pokud to zvládne.

„Jednou za rok ale musí spalinovou cestu zkontrolovat kominík, který má na to oprávnění. Po této kontrole kominík musí vystavit písemnou zprávu,“ doplnil Mikoška.

Ohodnoť článek

Foto se svolením HZS Královéhradeckého kraje

Štítky HZS JMK, požár, komín, prevence, hasiči, revize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S topnou sezónou roste riziko požárů. Hořící saze nikdy nehaste vodou, apelují jihomoravští hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.