Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

FOTOGALERIE: Autentické prohlídky vedou lidé s osobní vazbou k místu. S Lenkou jsme vyrazili na výstaviště

Koncem uplynulého týdne jsem měla možnost vyrazit na jednu z exkurzí po brněnských zákoutích, která pro zájemce pořádá Turistické informační centrum města Brna. Autentické prohlídky, jak se akcím říká, se liší od těch běžných. Jsou autentické díky vybraným průvodcům, kteří jen nerecitují připravený text, ale s danými místy mají osobní vazbu. Já si procházela areál brněnského výstaviště s Lenkou Štěpánkovou.

Autentické prohlídky nabízejí procházky s lidmi, kteří mají s daným místem osobní vazbu

„Autentické prohlídky jsou udělané tak, aby průvodce neříkal jen strojený text, ale vždy má s konkrétním místem nějakou osobní vazbu,“ popsala prohlídky Helena Matulová z TIC Brno, která má tyto prohlídky na starost.

Název prohlídky, na kterou jsem se rozhodla vyrazit, byl Průmyslové veletrhy a výstavy. Ta je vedena okruhem po brněnském výstavišti. Průvodkyně Lenka Štěpánková mně a ostatním příchozím v průběhu exkurze vyprávěla historii jednotlivých pavilonů a jiných budov, kterou jako zaměstnankyně výstaviště sama zažila.

„Já pracuji na výstavišti už dvacet let a mohu dosvědčit, že nejen já, ale i mnoho mých dalších kolegů jsme k tomu prostoru výstaviště tak nějak srdečně přirostli,“ začala Lenka Štěpánková své povídání.

Průvodkyně nabídla informace, historické zajímavosti i osobní historky

Naše průvodkyně na zvídavé dotazy návštěvníků pružně reagovala a průběžně svůj výklad doplňovala historkami, které se týkaly jednotlivých pavilonů. Lenka Štěpánková procházku doplňovala i o aktuální situaci, kterou na výstavišti způsobily nedávné silné deště.

Během prohlídky jsme se dozvěděli, že jednotlivé pavilony vznikaly kolem hlavního stromořadí, že jako první se začal stavě pavilon A, že pavilon M slouží jako takový lepší stánek, jehož spodní patro slouží jako showroom a nahoře jsou kanceláře a jednací místnost, kde se uzavíraly obchody. Pavilon Y byl zase původně experimentálně zastřešen průhlednou platovou fólií, jelikož ale první generace plastů nebyla stabilní, fólie rychle křehla a střecha se musela každý rok obnovovat. Průvodkyně nám navíc průběžně na fotkách ukazovala pavilony, které už museli pracovníci zdemolovat.

Výstaviště nejsou zdaleka jen pavilony. Před rotundou stojí socha Masaryka, která byla původně uvnitř, ale při oslavách devadesátého výročí výstaviště ji umístili ven.

Další zastávkou bylo stavení, které původně sloužilo jako rodinný dům s dvěma podlažími. Nahože se bydlelo a dole obchodník představoval zákazníkům své výrobky. Na výstavišti je i divadlo, které se kdysi využíváno jako kongresová hala a v průběhu let sloužilo provizorně třeba i Mahenovu divadlu.

Z vysokoškolské přednášky do kabiny šaliny. Je to frajeřinka ke studiu, říká mladý šalinář

Tramvaje, autobusy i vlaky dvaadvacetiletého Martina Guniše fascinovaly od mala. Když se po maturitě rozhodl odstěhovat z rodného Slovenska do jihomoravské metropole za studiem, uchvátily ho zdejší šaliny. V létě mezi druhým a třetím ročníkem na...

Autentická prohlídka dostála svému jménu

Další kroky skupiny zájemců vedly k výtahu ve vyhlídkové věži, který jezdí jen ve spodních patrech a nahoru se musí po schodech nebo k dřevěné venkovní vzorové učebně. Ta slouží jako sídlo aktivit pro živou laboratoř. Výstaviště je totiž svými parametry ideální pro testování inovací pro města. Má své silnice, dopravní značky, sloupy nebo domy, a proto se tam mohou testovat třeba autonomní vozy. Řeč přišla i na známou vlečku, která areálem výstavištěm vede. Ta sice už nefunguje v běžném logistickém provozu, ale využívá se alespoň při veletrzích.

Autentická prohlídka dostála svému názvu a nabídla mnohem víc, než jen suchý výklad znuděného průvodce. Lenka Štěpánková ukázala, že její život je s výstavištěm spojený a dokáže své nadšení předávat zájemcům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky prohlídka, reportáž, fotogalerie, výstaviště, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Autentické prohlídky vedou lidé s osobní vazbou k místu. S Lenkou jsme vyrazili na výstaviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.