Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Evakuace v Opatovicích a Rajhradicích se nechystá. Průtok brněnských řek výrazně reguluje Prýgl

, aktualizováno 15. září 2024, 12:30

Lidé z Rajhradic a Opatovic na Brněnsku nejspíš nakonec nebudou muset opustit své domovy. Přestože hladiny toků budou v příštích hodinách kulminovat, oblast by měla průtok zvládnout. Ani nejvyšší odhadovaná hladina by neměla být riziková, řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) po zasedání krajské povodňové komise.

Židlochovicko zvýšené hladiny zvládne

Stejný scénář platí pro Bílovice nad Svitavou, kde řeka od sobotního večera zůstává na třetím stupni povodňové aktivity. Problematická je naopak Velička na Hodonínsku, která podél toku zaplavila několik obcí. Srážky v Rakousku zkomplikovaly také vývin v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku.

„Židlochovicko by mělo zvýšené hladiny zvládnout. Vyletěla nám ale Velička, všechny obce jsou částečně zatopené.Voda se tam dotýká nemovitostí, zatím ale neevakuujeme,” uvedl Grolich. 

Problémy na Veličce

Velička brzy ráno vystoupala na úroveň extrémní povodně, po desáté však klesla zpátky na třetí stupeň. Ve Strážnici se v 10:20 znovu přiblížila extrémní povodni. Obdobně na tom bylo Podhradí nad Dyjí, obec v údolí řeky nad Vranovskou přehradou.

Extrémní povodeň zanechala u Veličky na Hodonínsku zatopené sklepy a silnice i další škody. Bylo to horší než v roce 1997, řekl starosta Javorníku.

Hrozba nad Vranovem

„Kolem Vranova byly oproti našim předpokladům skoro dvojnásobné srážky. Jsme nad stoletými vodami, evakuaci ale neřešíme, v lokalitě jsou prakticky jen turistické objekty,” doplnil hejtman.

Situace na Vranovsku odpovídá roku 1997, časné zásahy ale zmírnily dopady velké vody na lid v regionu. Vodohospodáři na přehradě postupně zvyšují průtok na maximum, potřebují zachytit asi 40 milionů kubíků.

Brněnská přehrada má dostatečnou kapacitu

Zlepšila se také situace na Svratce, přehrada má stále dostatečně velkou kapacitu, uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Aktuálně má Brno dokonce více pytlů s pískem, než potřebuje. Zásoby čítají zhruba 4 tisíce pytlů. Vojenská nemocnice se přijala preventivní opatření, zatím se však k evakuaci neuchyluje, dodala primátorka.

Popadané stromy komplikují průjezdnost mezi Kohoutovicemi a Bystrcí. V Bílovicích a Boskovicích se vlivem eroze svahy sesunuly na silnice, prozatím zůstávají neprůjezdné.

Většina rozvodněných toků bude kulminovat v dnešních večerních a odpoledních hodinách, Morava během pondělí. 


 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Vojtek

Štítky Brno, jižní Morava, evakuace, povodně, přehrady, déšť, Svratka, Svitava, Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evakuace v Opatovicích a Rajhradicích se nechystá. Průtok brněnských řek výrazně reguluje Prýgl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.