Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Potvrzeno! Do Brna se vrací MotoGP

Závody mistrovství světa silničních motocyklů se vrátí příští rok po pěti letech do Brna, řekl dnes novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Stát na akci finančně přispěje prostřednictvím Národní sportovní agentury, mělo by jít o desítky milionů korun. Na pořádání závodů MotoGP se domluvil promotér šampionátu společnost Dorna Sports s Autoklubem ČR, vládou, Jihomoravským krajem, Brnem a majitelem okruhu Automotodromem Brno.

MotoGP je pro Brno akce s velkým kulturním rozměrem a tradicí

Zatímco v posledních letech byl pořadatelem spolek, který založily město a kraj, teď pořadatelství zajistí Autoklub ve spolupráci s Automotodromem Brno. Finančně podpoří pořádání závodů desítkami miliónů i Jihomoravský kraj a Brno, ale podle prezidenta Autoklubu Jana Šťovíčka zajistí velkou část peněz soukromé subjekty.

Brněnští a také krajští radní schválili příspěvek 35 milionů korun na každý rok po dobu pěti let, což je doba na kterou má pořadatel podepsanou smlouvu s promotérem. Kolik přispěje stát, není zřejmé. Podle Fialy ještě není částka pevně daná a bude součástí státního rozpočtu na příští rok. „Rozhodně však půjde o vyšší desítky milionů korun," řekl novinářům v Brně Fiala. Podle něj jsou závody přínosem nejen z ekonomického hlediska, ale jedná se i o akci, která má kulturní rozměr s velkou tradicí.

Není ale zřejmé, jaká je výše zalistovacího poplatku, což jsou peníze, které musí pořadatel zaplatit promotérovi. Kvůli tomu, že v minulosti pořadatel, tedy město a kraj, dostával informaci o příspěvku ze státního rozpočtu na poslední chvíli, pořádání v dalších letech zkrachovalo. Naposledy činil zalistovací poplatek zhruba 160 milionů korun. „Jeho současná výše je obchodním tajemstvím," řekl Štovíček. Podle něj ho kromě veřejných zdrojů z velké části zaplatí příjmy ze vstupného. Dodal, že důležitý je i hlavní partner brněnských závodů skupina Creditas.

Není jasné, kdy se v Brně pojede

V minulosti odpůrci závodů zpochybňovali příspěvky z veřejných zdrojů. Fiala k tomu řekl, že šlo o jednu z nejnavštěvovanějších a nejsledovanějších akcí v Česku, která „přináší nepochybně profit pro širší region i celé Česko a je podporou podnikatelů v regionu". „Veřejné prostředky se mnohonásobně vrátí," prohlásil premiér. Šťovíček ho doplnil tím, že ekonomická výhodnost vychází i z odborných studií. Pořadatelé si je nechávali zpracovávat v minulosti jako argument na obhajobu využití veřejných peněz.

Šťovíček dnes také řekl, že zatím není jasné, v jakém termínu se v Brně pojede. Usiluje ale o to, aby to bylo jako v minulosti v polovině či druhé polovině srpna.

Do okruhu je nutné výrazně investovat, před lety se mluvilo o tom, že je potřeba za 100 milionů korun rekonstruovat závodní dráhu. „Bez toho by se závod jet nemohl, ale nejedná se pouze o dráhu, ale o řadu technických věcí. Investice by měla jít kompletně ze soukromých zdrojů," řekl novinářům současný majitel společnosti Automotodrom Brno Karel Hubáček.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky moto, závody, MotoGP, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariana Nosilova

Pro lidi peníze nejsou ale jinak je na vše:(

Čtvrtek, 29. srpna 2024, 09:09Odpovědět

Potvrzeno! Do Brna se vrací MotoGP  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.