Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Rozdíly teplot mezi centrem Brna a okolím dosahují až sedmi stupňů. Pomoci má úprava nábřeží Svratky

V létě trápí Brno problém tepelných ostrovů, kdy jsou teploty v centru výrazně vyšší než v jeho okolí. Město se s tímto jevem snaží bojovat pomocí zvyšování množství zeleně, jako jsou zelené střechy, parky a stromořadí. Moravská metropole si také slibuje, že projekt úpravy koryta řeky Svratky s fenoménem pomůže.

Brnu pomáhají zelené střechy a opravy vnitrobloků

V horkých letních dnech trápí české metropole fenomén takzvaných tepelných ostrovů. Jedná se o jev, kdy je teplota v městské oblasti výrazně vyšší než v jejím okolí. „Za horkých slunečných dnů je rozdíl mezi centrem a okolím během dne většinou menší, do tří stupňů Celsia. V noci ale může dosáhnout čtyř až sedmi stupňů,“ uvedl ve zprávě pro novináře klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Zahradníček.

Moravská metropole řeší problém navýšením počtu zeleně. Díky dotačním titulům vzniklo v Brně od roku 2019 více než tři sta zelených střech. Kromě těch město cílí také na obnovu parků a vysazování stromořadí. Navíc podporuje i opravy vnitrobloků či obnovení nevyužívaných brownfieldů, které mohou snížit rozdíly teplot napříč městem.

Přínos v boji s přehříváním si Brno slibuje rovněž od projektu proměny nábřeží řeky Svratky. „Projekt spočívá zejména v rozvolnění koryta prostřednictvím odsazených zemních hrází a nezbytných technických opatření, jako jsou například nábřežní zdi,“ popsal mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek. Projektem by se mimo jiné měla zvýšit biodiverzita v zastavěné části města, a to vybudováním rozsáhlého mokřadu.

Boj s tepelnými ostrovy je pro města obtížný

Dosavadní ochranná opatření vůči tepelnému ostrovu snížila v Brně tempo jeho růstu. Přesto však v tomto období zvětšil svou rozlohu o 1,3 kilometru čtverečního. Nejrozsáhlejší oblast tvoří východní polovina městské části Brno-střed a západ Židenic. Teplotní jádro je však protaženo i do částí Brno-sever a Brno-jih. Hlavním důvodem rozšiřování tepelných ostrovů je větší absorpce a následné vyzařování tepelné energie městskou zástavbou. Svoji roli však hraje i teplo z automobilové dopravy, průmyslu či klimatizací.

Boj s rozšiřováním tepelných ostrovů je pro města obtížný, a to zejména po finanční stránce. Některá opatření, jako je například výsadba stromořadí, navíc nemají okamžité účinky. Největší poptávka po zmírňování vlivu bývá v centru měst. Zde se však metropole potýkají s problémy, jako jsou třeba omezené prostorové možnosti. Například Praha proto instaluje vodní prvky a snaží se zlepšit hospodaření se srážkovou vodou.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky léto, teplota, tepelné ostrovy, Svratka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

Nevím koho volit, ale Vaňková to 100% není. Pak se opravdu ničí ve velkém.

Neděle, 18. srpna 2024, 14:37Odpovědět

Leoš David

O kterém městě to hovoří? V tom Brně, co znám, se kouty, kde rostla aspoň tráva, ročně vytrácí ve prospěch chamtivých developerů. Až se zdá, že na radnici jsou taky chamtiví. A taky rádi kácí stromy, nezbedové.

Sobota, 17. srpna 2024, 07:06Odpovědět

Rozdíly teplot mezi centrem Brna a okolím dosahují až sedmi stupňů. Pomoci má úprava nábřeží Svratky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.