Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Kraj podpoří záchranné stanice, které se starají o raněná zvířata. Podpora nepřesáhne dva miliony korun ročně

Jihomoravský kraj finančně podpoří péči o raněná a nemocná zvířata, která žijí volně v přírodě. Na jižní Moravě působí celkem osm záchranných stanic, zaměřujících se na komplexní péči o handicapované živočichy. Na projektu bude kraj spolupracovat s Českým svazem ochránců přírody.

Některá zvířata mohou patřit k ohroženým druhům

Některé z volně žijících zvířat mohou patřit k ohroženým druhům. Jejich záchrana a následná péče o jejich onemocnění může proto mít přímý vliv na přežití těchto druhů. „Podpora odborné pomoci handicapovaným živočichům je důležitá pro udržení zdravých ekosystémů a ochranu biodiverzity,“ uvedl ve zprávě pro novináře náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec (Piráti). 

Péče o zraněná zvířata může být navíc také příležitostí pro výzkum. Sledování jejich zdravotního stavu či chování může přinést cenné informace, které by mohly být dále využity při ochraně živočichů. „V neposlední řadě máme jako lidé také etické závazky vůči přírodě – pomáháme tvorům, kteří trpí a jsou bez naší pomoci odsouzeni k úhynu,“ dodává Dubec.

V záchranných stanicích končí zvířata zraněná při sečení. Nebezpečím jsou i robotické sekačky, varují ochránci

Sezona sekání trávy a také stříhání zeleně je teď v plném proudu. Lidé však musí být opatrní, protože se sečením jde ruku v ruce zranění zvířat, která pak často končí v záchranných stanicích.

Na území kraje působí osm záchranných stanic

Kraj se zaváže ke každoroční finanční podpoře záchranných stanic, které se o handicapovaná zvířata starají. Výše podpory na rok však nepřesáhne dva miliony korun. Bude se odvíjet od rozpočtu kraje pro příslušný kalendářní rok. Na projektu bude kraj spolupracovat s Českým svazem ochránců přírody.

Český svaz ochránců přírody je zakladatelem Národní sítě záchranných stanic. Na území Jihomoravského kraje jich působí celkem osm. Jedná se například o Zoo Brno, Stanice pro dravé ptáky Rajhrad či Záchranná stanice volně žijících zvířat Telč. Zaměřují se nejen na komplexní péči o živočichy, kteří nejsou dočasně schopni přežít ve volné přírodě, ale také poskytují informace o příčinách ohrožení zvířat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky záchranné stanice, nemoc, zvířata, podpora, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří záchranné stanice, které se starají o raněná zvířata. Podpora nepřesáhne dva miliony korun ročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.