Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Vědci z Brna pozorovali zatmění Slunce na území USA a Mexika. Využili k tomu i výškové letadlo NASA

Snímky zatmění Slunce, které pořídili brněnští vědci na začátku dubna, by podle nich měly přinést nové poznatky o vesmíru a Slunci. V rámci mezinárodního týmu Solar Wind Sherpas pozorovali zatmění na několika místech v Mexiku a Spojených státech amerických. Kromě stanovišť na zemi měli vědci přístroje na zkoumání i v letounu od NASA, který se pohyboval nad mraky.

V USA vědci pozorovali zatmění Slunce přes čtyři minuty

Letošní úplné zatmění Slunce nastalo 8. dubna a bylo pozorovatelné ze Severní Ameriky. Tým tvořený odborníky z Vysokého učení technického v Brně (VUT) a experty z Havajské univerzity se proto vydal do Spojených států amerických a Mexika. Na zemi je úspěch pozorování závislý zejména na počasí. Z tohoto důvodu se vědci rozprostřeli na několik míst napříč státy a tím zvýšili šanci na úspěch.

Ze všech letošních stanovišť panovaly nejlepší podmínky v arkansaském městě Sims v USA. Samotné zatmění trvalo čtyři minuty a sedmnáct sekund. Na zaznamenání přírodního úkazu měli vědci k dispozici celkem jedenáct fotoaparátů a osmnáct kamer.

FOTO: poskytlo Vysoké učení technické v Brně

Tým využil i letoun NASA. Přislíbený jej mají i na další expedice

Poprvé vědci k pozorování využili výškové letadlo Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) z šedesátých let, které je schopné létat až dvacet kilometrů nad zemským povrchem. „Vytvořil jsem software, který skrze počítače ovládá letadlo na větší vzdálenost a je schopný přepočítávat povětrnostní podmínky během letu,“ popsal Matěj Štarha, absolvent brněnského VUT a jeden z členů expedice. Letadlo uletělo zhruba devadesát kilometrů a ve vzduchu se pohybovalo celkem šest minut.

Letoun NASA mají vědci přislíbené i pro následující tři zatmění. „V Brně budeme pracovat hlavně na vývoji softwaru a částečně hardwaru. Američtí kolegové mají nelehký úkol, a to zajistit financování. Každý rok bude potřeba kolem milionu dolarů,“ uvedl Miloslav Druckmüller, matematik z Fakulty strojního inženýrství VUT.

FOTO: poskytlo Vysoké učení technické v Brně

Nejbližší zatmění Slunce v Česku bude až za více než sto let

Pořízené snímky z expedice přináší podle Druckmüllera nové poznatky o vesmíru. Zejména pak o samotném Slunci a jeho koróně, tedy jasně zářícímu okolí. Koróna svítí podobně jako měsíční úplněk a je pozorovatelná v okamžik, kdy sluneční kotouč zakryje Měsíc.

Nejstarší dochovaný záznam o zatmění se nachází v čínské kronice z roku 2137 před naším letopočtem. Na území České republiky je první zmínka ze dne 7. června 1415. „Lidi fascinovalo zatmění Slunce už od pradávna. Dříve se takto vyhrožovalo poddaným, že pokud nebudou plnit jejich povinnosti, tak vůdce vypne Slunce,“ dodala Jana Hoderová, odborná asistentka na Fakultě strojního inženýrství VUT. Nejbližší termín úplného zatmění Slunce nad Českou republikou je až v roce 2135.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo Vysoké učení technické v Brně

Štítky zatmění, Slunce, věda, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna pozorovali zatmění Slunce na území USA a Mexika. Využili k tomu i výškové letadlo NASA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.