Počasí dnes32 °C, zítra29 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

U Novomlýnských nádrží stojí stovky černých staveb. Úřady jsou na ně krátké, tvrdí ombudsman

Stavební úřad v Podivíně na Břeclavsku se v případě stovek nepovolených staveb okolo nádrže Nové Mlýny dostal podle zjištění veřejného ochránce práv do patové situace. Černých staveb s nejasným vlastnictvím je mnoho a úředníků málo, úřad tak o odstranění staveb nezvládá rozhodovat v zákonných lhůtách.

Ombudsman odhalil pochybení

Ombudsman zároveň samostatně prověřoval postup úřadu v Břeclavi v souvislosti s ochranou životního prostředí v lokalitě. U něj zjistil pochybení, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí ombudsmana Markéta Bočková. Úřad závěry ombudsmana odmítá.

„Stavební úřad v Podivíně i odbor životního prostředí v Břeclavi se v této kauze potýkají s podobnými překážkami. Pokud takto rozsáhlému problému při omezené kapacitě úřadů čelí maximálně jeden či dva úředníci, bez nadsázky snesou Nové Mlýny srovnání s těmi příslovečnými větrnými. Rozdíl je ale v přístupu obou úřadů,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Zatímco úřad v Podivíně se snaží nepovolenou výstavbu aktivně řešit, břeclavský odbor životního prostředí podle ombudsmana ani po opakovaných urgencích situaci na místě nezkontroloval ani nepředložil plán kontrolních prohlídek.

Jde o komplikovanou kauzu

David Mahovský za břeclavskou radnici uvedl, že jde o komplikovanou kauzu trvající několik let. „Městský úřad kontroloval šest pozemků jednoho vlastníka z hlediska užívání zemědělského půdního fondu a vodního hospodářství letos 27. června. Kontrolní zjištění v současnosti vyhodnocujeme. V minulosti místo úředníci kontrolovali v roce 2017,“ sdělil Mahovský.

Ombudsman při svém šetření na místě zjistil, že v okolí nepovolených staveb jsou podél cest odložené odpady. V oblasti není veřejná kanalizace ani povolené domovní čistírny odpadních vod, záznamy o vyvážení jímek odbor životního prostředí v posledních letech nekontroloval. „Nevhodné nakládání s odpadními vodami v tak rozsáhlém území přitom může ohrozit podzemní vody i kvalitu vody v samotných Novomlýnských nádržích,“ doplnil.

Vlastník pozemku nespolupracuje

Podle Mahovského vlastník pozemku nespolupracuje a odmítá sdělovat jakékoliv informace o nájemcích. „Veřejný ochránce práv podle našich informací uzavřel u nás pouze jeden případ, s jehož závěry se neztotožňujeme. Tuto kauzu oddělení životního prostředí není schopno dořešit,“ dodal.

Do léta rostoucího problému se zapojil krajský úřad i ministerstvo pro místní rozvoj. Krajský úřad se rozhodl, že pověří okolní stavební úřady projednáváním stavebních přestupků v této části katastru Přítluk. Stavební úřad v Podivíně se tak bude moci soustředit na jádro problému, tedy samotné vedení řízení o odstranění staveb. Ministerstvo začalo připravovat program, kdy by externí právníci poskytovali stavebnímu úřadu poradenství v dané věci.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky správa, stavby, ombudsman, Nové Mlýny, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Novomlýnských nádrží stojí stovky černých staveb. Úřady jsou na ně krátké, tvrdí ombudsman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.