Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Dřevo ze Ždánického lesa se ve velkém vyváží do Rakouska na výrobu textilu, tvrdí aktivisté

Organizace Greenpeace a Živý les pro živý region dlouhodobě monitorují, kam mizí pokácené dřevo ze Ždánického lesa na jihu Moravy. Na základě GPS sledování zjistili, že velká část dřeva putuje za hranice, konkrétně do Rakouska, kde údajně slouží k výrově textilií.

Aktivisté stromy sledovali pomocí GPS

Organizace Greenpeace a Živý les pro živý region se dlouhodobě zabývají děním ve Ždánickém lese u Bučovic na jižní Moravě.  Dřevo se podle jejich nejnovějších zjištění vozí do rakouského městečka Lenzing, předního světového výrobce viskózy a dalších vláken pro textilní průmysl.

„Nové zjištění na dotaz Greenpeace potvrdil přímo viceprezident firmy pro vztahy s globální veřejností, globální komunikaci a reportingy o udržitelnosti. Vývoz nezpracovaného dřeva za hranice přitom nedávno odmítli ministr životního prostředí Petr Hladík a ministr zemědělství Marek Výborný, kteří jsou za hospodaření v českých lesích a za jejich ochranu zodpovědní,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Aktivisté umístili na některé z pokácených stromů GPS sledovací zařízení. Jedno z nich umístěné v obřím buku skončilo v papírně ve slovenském Ružomberoku. „Další tracker pak skončil v Uherském Ostrohu, ve firmě, která vyrábí především bukové překližky a dýhy. Posledním místem, které se již dříve podařilo Greenpeace odhalit, je štěpkárna na biomasu na místě bývalé cihelny v Hodoníně,“ sdělil Hrábek.

Ministr zemědělství převzal výzvu aktivistů za záchranu starých lesů. Přehodnotí kácení ve Ždánicích

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) převzal výzvu ekologické organizace Greenpeace ČR za záchranu starých lesů na jihovýchodní Moravě a v Krušných horách. Výzvu Nekacejte.cz podle organizace podepsalo přes čtyřicet tisíc lidí. Žádá větší...

Kácení zkritizovali i biologové

Dosavadní kácení ve Ždánickém lese nekritizuje jen Greenpeace a místní občanská iniciativa, ale i řada vědců a odborníků v oblasti lesnictví a ekologie. Právě na základě této kritiky začaly Lesy ČR společně s ministerstvy životního prostředí a zemědělství a Agenturou ochrany přírody a krajiny pracovat na memorandu, které řeší šetrnější lesnické postupy a budoucí ochranu nejcennějších lokalit ve Ždánickém lese.

„V loňském roce proběhlo ve Ždánickém lese jednání, které organizoval Lesní závod Židlochovice. Zástupce vedení se snažil přesvědčit přítomné starosty o potřebě kácení lesa a tvrdil, že devadesát procent vytěženého dřeva zůstává v našem regionu. Přitom díky sledování klád ze strany Greenpeace bylo mnohokrát potvrzeno, že dřevo míří do papíren na Slovensko nebo do Rakouska,“ doplnila Zuzana Veverková z iniciativy Živý les pro živý region.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Živý les pro živý region

Štítky lesy, příroda, stromy, Lesy ČR, obnova, kritika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevo ze Ždánického lesa se ve velkém vyváží do Rakouska na výrobu textilu, tvrdí aktivisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.