Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Ochránci přírody vyzývají Brňany, aby si domů natrhali pestrobarevný vlčí bob. Prospějí tím přírodě

Brněnští ochránci přírody z Rezekvítku vyzvali lidi, ať si domů natrhají nyní kvetoucí lupinu mnoholistou, které se říká vlčí bob. Květina s pestrobarevnými fialovými květy je totiž problematický, invazní druh ze Severní Ameriky. A jejím trháním lidé prospějí přírodě, zabrání vzniku semen. Ochránci o tom informovali na svém webu.

Jedovatá lupina mnoholistá je bobovitá rostlina výrazně modré nebo fialové barvy. Kvete od června a její bohatá květenství plodí velké množství semen s vysokou klíčivostí. V Česku je klasifikována jako invazní druh, který poškozuje ekosystémy.

„Pokud se vlčí bob uchytí ve volné krajině, začne se nekontrolovatelně šířit," uvedli ochránci. Rostlina vytlačuje původní druhy rostlin a mění charakter půdy. Na jejích kořenech se totiž nachází bakterie, které přeměňují vzdušný dusík na dusík přístupný rostlinám. Lupina dokáže během pár let přeměnit louku v druhově chudý porost plný kopřiv a jiných plevelů. Důsledkem toho mizí spousta druhů, například motýlů, kteří jsou vázaní na původní druhy vegetace.

„Natrhejte sobě, sousedce, sousedovi, mamince, tatínkovi, manželce, manželovi, kamarádce či kamarádovi krásnou kytici a zároveň udělejte dobrý skutek. Tím, že nenecháte dozrát květy, zabráníte vzniku lusků, které jsou plné semen," vyzvali proto ochránci. V Brně lze rostlinu v menším rozsahu nalézt podle nich na více místech, větší výskyt zaznamenali na Medláneckých kopcích.

S šířením invazní lupiny bojují například správci Krkonošského národního parku, kde škodí rostlinám, které jsou v Krkonoších původní. Opakovaně žádali veřejnost o spolupráci v boji proti tomuto druhu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, Brno, rostliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránci přírody vyzývají Brňany, aby si domů natrhali pestrobarevný vlčí bob. Prospějí tím přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.