Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

V brněnské zoo se poprvé rozmnožila kriticky ohrožená rybka

V brněnské zoologické zahradě se poprvé rozmnožila kriticky ohrožená ryba duhovka Melanotaenia bowmani, která nemá české druhové jméno. Podle informací ze zoologické zahrady obývá rybka jen malou část ostrova Nová Guinea a brněnská zoo ji chová jako jediná zahrada v Evropě.

Duhovky jsou ryby austro-papuánské oblasti, často velmi výrazně zbarvené, existuje u nich pohlavní dvojtvárnost, samci jsou větší a barevnější, obzvlášť v období tření. Stále se popisují nové druhy. Mnoho jich má omezené areály rozšíření a je tak bohužel pravděpodobné, že již některé druhy vyhynuly před tím, než stihly být objeveny.

Ryba duhovka se řadí mezi druhy kriticky ohrožené vyhynutím, zejména kvůli důlní a těžební činnosti. „Je možné, že druh v přírodě vyhyne, tak jak se to stalo už několika druhům ryb nejen na tomto ostrově. Chov v lidské péči je proto mimořádně cenný a důležitý, protože může v budoucnu sloužit jako jediná archa druhu,“ popsal v tiskové zprávě kurátor plazů a ryb brněnské zoo Petr Šrámek.

„Je spousta druhů, které potřebují chránit a každý má svůj význam. Rozmnožení každého kriticky ohroženého druhu, je proto velmi důležité,“ uvedla ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Duhovku se v brněnské zoo podařilo rozmnožit poprvé. „Mláďata rostou relativně pomalu, jedná se tak o dlouhodobou, náročnou a piplavou práci dochovat jedince do dospělosti. Máme ale zkušené chovatele a věřím, že to zvládneme,“ říká Šrámek, který doplnil, že potěr je odchováván ve speciálních akváriích v zázemí a malé rybky aktuálně měří zhruba centimetr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Šrámek, Zoo Brno

Štítky zvířata, zoo, rybka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské zoo se poprvé rozmnožila kriticky ohrožená rybka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.