Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Obce na trase horkovodu z Dukovan do Brna stavbu podle Tepláren Brno podporují

Obce na trase plánovaného horkovodu z Dukovan do Brna plán podporují, uvedla firma Teplárny Brno poté, co její zástupci dokončili úvodní sérii jednání se starosty čtrnácti dotčených obcí. Teplárny také v tiskové zprávě uvedly, že obce plánují z horkovodu teplo odebírat.

„Cílem všech setkání bylo informovat starosty a starostky o zahájení přípravných prací na projektu. Řešili jsme s nimi také majetkoprávní vypořádání dotčených pozemků včetně případných pozemkových úprav nebo plány obcí v energetice, zejména v oblasti vytápění. Všechny rozhovory byly věcné a jsem rád, že jsme se s vedením každé obce bavili o praktických záležitostech, jako jsou přípojky a případné úpravy v územních plánech,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Zástupci brněnské městské firmy vedení obcí představili všechny základní informace o projektu i zakreslení jeho trasy na katastrech jednotlivých obcí. Seznámili je také s harmonogramem prací.

„Většina zástupců obcí, se kterými jsme mluvili, nám sdělila, že plánuje teplo z horkovodu odebírat, což považuji za výbornou zprávu. Horkovod totiž není jen brněnský projekt, sloužit má také obcím v jeho blízkosti. Nyní nás čeká společná práce a koordinace na konkrétních technických projektech. S obcemi musíme vyřešit zejména trasy napáječe a samotné připojení včetně příslušných podmínek,“ doplnil Fajmon.

Horkovod dlouhý 42 kilometrů má snížit závislost Brna na dováženém zemním plynu, z něhož nyní teplárny vyrobí asi 80 procent veškerého tepla. Dukovany by měly v budoucnu zajistit polovinu potřeby tepla v Brně.

Odhadované náklady na stavbu jsou 19 miliard korun, dvě miliardy z toho budou investice společnosti ČEZ přímo v areálu dukovanské elektrárny. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš při při podpisu smlouvy s teplárnami uvedl, že přibližně ve druhém čtvrtletí roku 2027 by měl být vybraný dodavatel stavby.

O výstavbě horkovodu se uvažovalo v 80. letech minulého století. Kvůli tehdejším nízkým cenám plynu nebyl ekonomicky výhodný. Důsledky ruského útoku na Ukrajinu plány změnily. S projektem počítají územně plánovací dokumenty Vysočiny, Jihomoravského kraje i Brna. Horkovod má vést přes 14 obcí na Vysočině a jižní Moravě, mimo jiné přes Horní Dubňany, Dolní Dubňany, Moravský Krumlov, Oslavany nebo Ivančice, předávací místo bude v Bosonohách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Adámek

Štítky teplo, energie, správa, Teplárny Brno, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na trase horkovodu z Dukovan do Brna stavbu podle Tepláren Brno podporují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.