Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Brňané se budou moci podívat, kam se za rok posunula stavba městského okruhu na Žabovřeské

Brňané budou v sobotu 25. května moci navštívit stavbu okruhu na Žabovřeské. Lokalita bude přístupná od devíti do sedmnácti hodin ze tří směrů. Na místě nebude možné parkovat ani vstoupit s kočárkem, se zvířaty či na kole nebo bruslích.

Prohlídku stavby důležité části Velkého městského okruhu organizují město i její zhotovitel, tedy Ředitelství silnic a dálnic. 

„Po roce od zprovoznění tramvajového tunelu se návštěvníci mohou podívat, jak stavba pokročila, a zároveň mají jedinečnou možnost projít se po střeše silniční galerie a po ploše budoucí relaxační zóny. Nové pěší trasy zpřístupní kapli sv. Antonína a sv. Barbory, jediný doklad někdejší osady Kamenný mlýn, a na několika místech se napojí na oblíbený Wilsonův les,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS)

Doplnila, že staveniště bude přístupné ze tří stran. Lidé budou moci vstoupit směrem od zastávek Bráfova nebo Pisátky anebo od budovy Brněnských vodáren a kanalizací přes lávku pro pěší. Stejně tak mohou na kterémkoli tomto místě skončit. Parkování v okolí nebude dostupné.

Trasa prohlídky povede po nezpevněném povrchu staveniště. „Nebude tedy umožněn vstup s kočárkem, kolem, na bruslích a se zvířaty. Návštěvníkům doporučujeme pevnou obuv,“ upozornil ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala.

Stavba VMO Žabovřeská patří k technologicky nejnáročnějším projektům Ředitelství silnic a dálnic „Pro ražbu tramvajového tunelu, byly nutné odstřely skály. K rozpojování skalního masivu bylo využito 11,3 tun trhaviny a celkově odtěženo 24 000 m³ horniny. Na stavbě se kromě těžké techniky vystřídali horolezci i potápěči. Aktuálně pokračujeme v budování levého jízdního pásu, protihlukových stěn, nábřežní zdi, chodníků, inženýrských sítí a dalších stavebních objektů,“ popsal postup prací Fiala.

Finálního zprovoznění celé stavby by se řidiči měli dočkat letos na podzim, kdy je přislíbeno zahájení provozu ve čtyřech jízdních pruzích. Výrazně by se tak měla zlepšit dopravní situace v úseku, kterým denně projede až čtyřicet tisíc aut. Práce na druhé etapě Velkého městského okruhu Žabovřeská v Brně začaly v prosinci 2020. První etapa trvala od října 2018 do prosince 2020.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Brno, stavby, silnice, Žabovřeská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se budou moci podívat, kam se za rok posunula stavba městského okruhu na Žabovřeské  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.