Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Archeologové našli na Starém Brně doklady unikátní hrnčířské dílny

Hrnčířský výrobní odpad, který dokazuje blízkost hrnčířské dílny, našli archeologové při průzkumu souvisejícím s rekonstrukcí teplovodní sítě u Mendlova náměstí v Brně. Nález je poměrně vzácný, archeologové v Brně zatím mnoho dokladů hrnčířské výroby nenašli, řekla vedoucí výzkumu Lenka Sedláčková ze společnosti Archaia Brno.

Nyní je na místě výzkumu proluka, která slouží jako parkoviště pro blízkou nemocnici u svaté Anny, dřív tam bývala zástavba, která lemovala cestu spojující Staré Brno s vlastním městem.

„Na dvorku jednoho z domů bylo poněkud překvapivě z odpadních vrstev získáno určité množství hrnčířského výrobního odpadu. Vedle režné keramiky, která měla být s jistotou později opatřena glazurou, v některých případech snad i malbou, se podařilo získat i několik hrnčířských podložek. V etnografické literatuře se nazývají kredle," uvedla Sedláčková.

Tyto podložky sloužily k prokládání hrnčířských výrobků v peci tak, aby se při vypalování jednotlivé výrobky neslepily. Kromě úlomků kuchyňské a stolní keramiky našli odborníci také kachle určené pro výrobu kamen. Samotnou hrnčířskou pec archeologové nenašli, ale předpokládají, že byla v blízkém okolí.

„Hrnčíř v těchto místech pracoval od druhé poloviny 17. století do 18. století. Tento nález je o o to cennější, že z Brna máme dosud pouze dvě lokality, kde je výroba keramiky doložena nálezy, a to na Kapucínském náměstí a ve Veselé ulici. Četné hrnčíře v Brně zmiňují už ve středověku četné písemné prameny, fyzické nálezy ale zatím chybí," dodala Sedláčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky archeologie, hrnčířská dílna, Staré Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli na Starém Brně doklady unikátní hrnčířské dílny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.