Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Lékař, sportovec a nastávající otec Alex Nosek bojuje s vážnou nemocí. Za dva dny mu lidé poslali miliony

Alex Nosek je nejen lékař, ale také nadšený sportovec, milovník zvířat a nastávající otec. Měl jet na Mistrovství světa v bikejöringu (jízda na kole se psem), zdravotní komplikace ho ale poslaly na magnetickou rezonanci.

„První potíže jsem zpozoroval zhruba tři až čtyři roky zpátky, kdy se občas objevovala záchvatovitá bolest pravé nohy. Vzhledem k tomu, že jsem v té době pravidelně sportoval a posiloval, jsem tomu nevěnoval velkou pozornost,“ vzpomíná Alex Nosek na první příznaky.

Jako lékař ví, že se tehdy pravděpodobně jednalo o takzvané fokální epileptické záchvaty. Větší potíže se pak objevily zhruba dva až tři týdny před stanovením samotné diagnózy. Alex cítil nepřesnost pravé nohy při řízení auta nebo zakopával při chůzi do schodů. 

„Překvapivě častý příznak - bolesti hlavy a rozmazané vidění -  jsem mel pouze krátce, dva až tři dny,“ dodává s tím, že epileptický záchvat se ztrátou vědomí coby další příznak neměl nikdy. I proto si stále nepřipouštěl závažné onemocnění. „V rodině podobnou diagnózu nikdo neměl, žil jsem zdravě, sportoval. Jediné, co si zpětně vybavuji, byla větší míra pracovního stresu a nedostatek spánku,“ vzpomíná. 

Vše se změnilo, když si prohlédl výsledek magnetické rezonance mozku. Fakt, že je Alex Nosek lékař, mu pomohl zorientovat se v problematice. „Dokážu lépe posoudit, která další metoda, ať již off-label medikace, doplněk stravy nebo třeba i fyzikální metoda hyperbarická komora, terapie blízkým infračerveným světlem a podobně by mohla přispět k mému léčení,“ zmínil pozitiva, avšak dodal, že na druhou stranu zná nedobré statistiky této nemoci. 

Závod o svůj život 

Nádor na mozku každopádně znamenal start nejtěžšího závodu – Alex začal bojovat o svůj život. Ani ne týden po objevení nádoru se konala v Ústřední vojenské nemocnici v Praze náročná operace, při které byl nádor z velké části odstraněn. Diagnóza pak zněla Astrocytom grade III. – primární zhoubný mozkový nádor.

„I přes ne zcela pozitivní prognózu se Alex rozhodl o svůj život poprat a zahájil jedinou možnou následnou léčbu, kterou je u tohoto typu nádoru radioterapie,“ popsala jeho sestra Lucie Vítů Nosková. To znamenalo celkem třiatřicet každodenních ozáření mozku, po kterých následuje roční chemoterapie. 

„Cílem této léčby je oddálení recidivy onemocnění a pokud možno i eliminování zbytku nádorové tkáně, kterou nebylo možno zcela operativně odstranit,“ vysvětlila Lucie Vítů Nosková. Špatným zprávám ale nebyl konec, těsně před ukončením celého náročného cyklu radioterapie se Alex dozvěděl, že nádor je Astrocytom grade IV. Tedy nejhorší možný stupeň tohoto nádoru. 

Stav vnitřního klidu 

Alex Nosek je lékař a pacient v jedné osobě. Moc dobře ví, že jeho myšlenky a pocity ovlivňují zdravotní stav, proto se snaží vědomě kontrolovat své vnitřní rozpoložení. „Cesta k uzdravení z vážné nemoci není rovná, je na ní spousta překážek, propadu, slz, ale důležité je většinu času strávit ve stavu vnitřního klidu, rovnováhy, kdy se tělo léčí na všech úrovních,“ potvrdil. 

Za povšimnutí stojí také fakt, že se Alex Nosek i přes složitou léčbu nadále věnuje své lékařské profesi. Uvědomuje si nejen svou diagnózu, ale i rizika a vedlejší účinky léčby. Složité okolnosti stály za tím, že kromě standardní léčby mohl zvolit také léčbu experimentální – imunoterapeutickou, která není hrazená zdravotní pojišťovnou.

Léčba je formou protinádorových vakcín, které jsou vyrobeny přímo na míru každému pacientovi a jsou aplikovány opakovaně. Jedna série stojí zhruba osmdesát tisíc euro. Podpořit tímto způsobem standardní léčbu spočívající v radioterapii a chemoterapii značně zvyšuje šance na úspěch. Jinak se totiž tento typ nádoru vrací a situace se pak obtížně řeší. 

„Běžná doba přežití u tohoto onemocnění se v případě absolvování standardní léčby uvádí pouze dva až tři roky,“ sdělila krutý fakt Lucie Vítů Nosková. Vyzvala tak veřejnost, aby si lidé odpustili jednu kávu se zákuskem, kino, koncert nebo divadlo, a darovali Alexovi šanci přežít a v létě se stát otcem prvorozené dcery. Na imunoterapeutickou léčbu v Německém Tuebingenu a s tím související nutné náklady, případně na stejný typ léčby v Kolíně nad Rýnem a dále na podpůrné léky, vitamíny a doplňky stravy, bylo potřeba vybrat dva a půl milionu.

Stačily dva dny, aby se na účtě sešlo 2 781 804 korun. „Úspěch sbírky předčil veškerá má očekávání, vybrané finanční prostředky mi umožní podstoupit nadějnou léčbu s využitím vlastní imunity, navíc jsem si díky tomu uvědomil, kolik dobrých lidí za mnou stojí. Ještě jednou bych jim za to rád poděkoval,“ uzavřel sympatický lékař z Polné Alex Nosek. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Alex Nosek

Štítky nemoc, léčba, rakovina, lékař, sportovec, podpora, Alex Nosek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékař, sportovec a nastávající otec Alex Nosek bojuje s vážnou nemocí. Za dva dny mu lidé poslali miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.