Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Stará zelinářská váha z Hodonína zdobí náměstí na pražském Žižkově

Tachovské náměstí na pražském Žižkově prošlo v uplynulých měsících rozsáhlou revitalizací. Během ní na náměstí na hranici Žižkova a Karlína přibyla váha. Jde o připomínku původního domečku městské váhy, který na místě stával. Městská část Praha 3 na místo pořídila váhu, která dlouhé roky sloužila v prodejně zeleniny v Hodoníně.

Váha z prodejny zeleniny v Hodoníně zdobí Tachovské náměstí v Praze 3 od prosince roku 2023. Od té doby zrekonstruovaná váha připomíná historii místa a pro zábavu se na ní váží kolemjdoucí.

„Současný vzhled je výsledkem zajímavé proměny a možná jen opravdoví znalci technických strojů rozpoznali podobnost s váhou značky Transporta z šedesátých let. Původní zelinářskou váhu jsme totiž adaptovali na městský provoz,“ popsal na svém facebookovém profilu starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

„Předně došlo k odstranění středové části mezi ciferníkem nášlapnou deskou a jejím nahrazením nepůvodním navařeným sloupkem. Současně byl přesunut vnitřní mechanismus táhel do spodní části váhy. Některé díly bylo třeba vyrobit nově z odolnějších materiálů. Nakonec se vytisknul nový ciferník a spodní deska se částečně zapustila pod zem,“ vysvětlil starosta.

Váha z Hodonína stojí na Tachovském náměstí v Praze jako připomínka původního domečku městské váhy, která v těchto místech stávala do začátku padesátých let minulého století.

„Naši novou městskou váhu využívá denně kolem stovky osob,“ uzavřel Vronský.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Michal Vronský

Štítky váha, náměstí, Hodonín, Žižkov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará zelinářská váha z Hodonína zdobí náměstí na pražském Žižkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.