Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na jihu Moravy už raší první lístky medvědího česneku. Může za to rekordně teplý únor

S nezvykle brzkým jarním počasím na jihu Moravy vykukují v lesích první lístky medvědího česneku dřív, než bývá obvyklé. Na sběr oblíbené bylinky netrpělivě čekají stovky lidí. Někteří si ale oblíbenou rostlinu pletou s jedovatou konvalinkou nebo při sběru zavítají do chráněných lokalit.

Bylinka raší letos brzy

Jarní teploty letos nastoupily nezvykle brzy a během února na jihu Moravy padaly teplotní rekordy. Takové počasí spěje medvědímu česneku, jehož lístky začínají v lesích vykukovat ze země.

Oblíbená bylinka raší například v Česnekovém lese v Břeclavi. „Už od poloviny února tak lze v lese nalézt malá zelená pole čerstvé jarní vitaminové bomby. Předpověď na další dny slibuje teplé počasí. Během čtrnácti dnů tak medvědí česnek zaplaví celý les,“ informuje vedení města na sociální síti.

V Moravském krasu je sběr zakázaný

Lidé při honbě za medvědím česnekem neváhají navštívit ani chráněnou krajinnou oblast Moravský kras. Tam je ale trhání voňavých listů často zakázáno, což mnohým sběračům k nelibosti ochranářů vůbec nevadí.

„Každý rok se objeví lidé, kteří si neuvědomují, že rostlinu trhají v chráněné oblasti. Je to zakázané a informují o tom tabulky na stromech i červené pruhy na kmenech stromů. Česnek je povolené trhat jen za hranicí oblasti. I v tomto případě bychom ale byli rádi, aby si ho sběrači trhali pouze pro svou potřebu a nedělali si z toho byznys,“ uvedl pro Drbnu loni Antonín Tůma správce CHKO Moravský kras z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nájezdy trhačů medvědího česneku na jižní Moravě začaly, strážci jsou v pozoru

Nájezdy trhačů medvědího česneku do přírody v Jihomoravském kraji začaly. Rostlinu volně trhat lze, ale jsou místa, kde je to zakázáno, což někteří nerespektují. Potýkají se s nimi i strážci přírody v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský...

Záměna s jedovatou rostlinou

Odborníci rovněž lovce rostlinek vyzývají, aby byli při sběru opatrní. Častou chybou je, že lidé sesbírají místo medvědího česneku konvalinku, která je jedovatá. Kdo si není jistý, má list promnout mezi prsty. Pokud ucítí česnekový odér, sebral správně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky medvědí česnek, CHKO, byliny, Moravský kras, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy už raší první lístky medvědího česneku. Může za to rekordně teplý únor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.