Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Břeclavi upraví volný pohyb psů. Pro páníčky vytvořili mapu míst, kde mohou mazlíčky venčit bez vodítka

V Břeclavi začne platit nová vyhláška upravující pohyb psů ve městě. Novinkou je opatření, podle kterého v zastavěném území města musí být pes na vodítku. Místa město vymezilo na mapě. Úpravou prošla také povinnost dávat psům náhubek, nyní záleží na zvladatelnosti mazlíčka.

Mapa pro páníčky

 V zastavěném území Břeclavi musí být nově pes na vodítku. Zástupci města pro páníčky čtyřnohách kamarádů připravili mapu, která plochy jasně vymezuje. Mimo zastavěné území je možné venčení na volno, je ale potřeba se řídit pravidly stanovenými speciálními zákony, například zákonem o myslivosti.

Při přípravě vyhlášky město vycházelo z poznatků chovatelů psů, městské policie, technických služeb či komise životního prostředí. Přihlédlo k výsledkům veřejné ankety o regulaci pohybu psů, ale také k podobě platných vyhlášek obdobně velkých měst a doporučení ministerstva zemědělství.

Je to prevence, říkají zastupitelé

„V potaz bylo nutné vzít i fakt, že městská policie řešila za poslední roky desítky incidentů se psy, od pokousání člověka, přes napadení psů mezi sebou až po shození cyklisty z kola a podobně,“ píše se na sociální síti města.

V chirurgické ambulanci břeclavské nemocnice za poslední čtyři roky lékaři ošetřili přes sto padesát lidí po pokousání psem a nešlo o banální zranění. V Břeclavi přitom působí i soukromé chirurgické ambulance, které do statistiky nejsou zahrnuty.

Nová městská vyhláška má působit zejména preventivně. Má vytvořit takové podmínky, aby se co nejvíce eliminovala možnost konfliktu se psem. Městské policii má zároveň dát účinný nástroj pro řešení problematických situací.

Na volno jen za městem

Vyhláška v novém znění zpřísňuje pravidla pro pohyb psů v místech, kde je velký pohyb osob. Prioritou je zajistit bezpečí lidí, ale například i silničního provozu. Mimo zastavěné území se ale pravidla naopak rozvolňují tak, aby chovatelé psů měli rovněž možnost venčení na volno.

Na oblíbených místech pejskařů, kterými jsou například hráze řeky, prostor za čistírnou odpadních vod či oblast v Charvátské Nové Vsi směrem k lesu, pohyb psů nedefinuje vyhláška, ale zákony. Podle nich musí mít, zjednodušeně řečeno, majitel svého psa pod kontrolou.

„Diskuze o způsobu regulace pohybu psů se rozběhla poté, co břeclavští zastupitelé obdrželi petici, jejímž prostřednictvím petenti žádali zrušit povinné nošení psích náhubků na veřejných prostranstvích města. V novém znění vyhláška zohledňuje jak potřeby pejsků a jejich majitelů, tak potřeby ostatních obyvatel Břeclavi,“ je uvedeno na sociální síti.

Náhubek jen pro nezvladatelné psy

Zastupitelé města také zrušili pravidlo stanovené dosavadní vyhláškou, že náhubek musí nosit každý pes, jehož kohoutková výška přesahuje třicet centimetrů.

„Stanovení povinnosti pro nošení náhubků podle kohoutkové výšky či rasy nedoporučuje ministerstvo zemědělství, které je gestorem zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ uvádí se na sociální síti.

Povinnost nosit náhubek je nově stanovena ve vyhláškou vymezených případech. Například pokud doprovod psa není schopný vzhledem ke svému věku, fyzickému stavu či zdatnosti zajistit ovladatelnost psa. Dále pokud pes není zcela ovladatelný pro nedostatečný výcvik nebo jde-li o psa, který v minulosti zaútočil na jiné zvíře či člověka.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky pes, vyhláška, náhubek, vodítko, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Baránek

Vážená slečno autorko, chápu, že jako studentka mediálních studií nemůžete rozumět všemu, ale teda když už píšete o nové vyhlášce, zkuste si také přečíst znění té staré. Například vodítka byla v zastavěné oblasti v Břeclavi už odedávna, teď se pouze digitalizovala mapa, která toto území vymezuje. Máte to plné nesmyslů, tak prosím pro příště.

Pátek, 16. února 2024, 01:31Odpovědět

V Břeclavi upraví volný pohyb psů. Pro páníčky vytvořili mapu míst, kde mohou mazlíčky venčit bez vodítka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.