Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé si mohou zdarma projít slavnou vilu Tugendhat. Správa objektu spustila virtuální prohlídku

Kompletní interiér slavné vily Tugendhat v brněnských Černých Polích včetně technického zázemí si mohou lidé prohlédnout prostřednictvím virtuální prohlídky. Správa objektu loni vilu i její zahradu nasnímala a nyní si lidé mohou památku UNESCO projít na jejích stránkách.

Virtuální prohlídka nemá v žádném případě nahradit fyzickou návštěvu vily. „Jak vzpomínala Greta Tugendhatová při své přednášce v brněnském Domě umění v roce 1969, neexistuje fotografie vily Tugendhat, která by dokázala zprostředkovat ten správný dojem z prostoru, který vila nabízí. Tou nejlepší formou poznání vily je tedy i nadále klasická prohlídka, avšak hosté mají nyní možnost udělat si obrázek o jedinečnosti objektu i pomocí moderních technologií," uvedla vedoucí vily Iveta Černá.

Základní snímání speciální kamerou loni trvalo celý den, náročné ale byly hlavně následné úpravy obrazu a doplňování dalších dat, jako jsou informace o navštívených místnostech nebo použitých materiálech, fotografické nebo video materiály.

Virtuální prohlídka pokrývá veškeré prostory vily včetně technického zázemí a lidé mohou na internetu nahlédnout i do míst, kam při prohlídce vstoupit nemohou. Ze všech stran mohou prozkoumat třeba mechanismus ovládání oken, od něhož běžné návštěvníky odděluje páska se zákazem vstupu.

Vila Tugendhat je mimořádně populárním místem, vstupenky je třeba kupovat s několikaměsíčním předstihem. Brněnská funkcionalistická vila, kterou dal koncem 20. let minulého století postavit textilní podnikatel Fritz Tugendhat, patří od 14. prosince 2001 na seznam kulturního dědictví UNESCO, kam se dostala jako jedenáctá česká památka. Unikátní dům, který navrhl slavný architekt Ludwig Mies van der Rohe, bývá označován za stavbu, která určila nová měřítka moderního bydlení a která patří k základním dílům světové moderní architektury. Její původní majitelé si ale vily příliš neužili, koncem 30. let museli uprchnout před nacisty. Rodina se přes Švýcarsko dostala v roce 1941 až do Venezuely. Loni si památku prohlédlo přes 50 tisíc lidí, spolu s návštěvníky zahrady ale číslo přesáhlo 100 tisíc.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karelj, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky památky, internet, prohlídka, vila Tugendhat, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si mohou zdarma projít slavnou vilu Tugendhat. Správa objektu spustila virtuální prohlídku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.