Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Blansku přibývají černé skládky. Lidé na ulici vyhazují staré matrace nebo skříně

Blansko se potýká s černými skládkami. Míst, kde se lidé snaží jednoduše a bezplatně zbavit nepotřebných věcí, podle města stále přibývá. Likvidace černých skládek přitom Blansko každoročně stojí desetitisíce. Jen letos městský rozpočet na tento účel počítá s částkou 280 tisíc korun.

Skládky blízko kontejnerů

Aktuálně se město zabývá černými skládkami, které vznikly na sklonku loňského roku a Vánoc nepomohlo ani to, že se zvýšila frekvence svozu tříděného odpadu. Problém se zakládáním černých skládek je podle města ale celoroční.

Lidé odpad nelegálně ukládají nejčastěji v blízkosti separačních míst, kde jsou umístěné kontejnery. V Blansku je to pravidelně například v ulicích Antonína Dvořáka, Kamnářská, Cihlářská, Komenského, náměstí Míru nebo Salmova.

„Drobné i velkoformátové odpadky se označují za černou skládku vždy, když jsou na místech, které k tomu nejsou určené, tedy když jsou mimo kontejner. Za neoprávněné založení skládky nebo odkládání odpadu mimo vyhrazená místa přitom hrozí pokuta až do výše padesát tisíc korun,“ uvedl vedoucí odboru správy a rozvoje města Milan Vítek.

Problém řeší i strážníci

S většinou případů si poradí zaměstnanci oddělení správy a údržby majetku, nejzávažnějšími případy se zabývají strážníci. Jen loni strážci  v této souvislosti uložili pět pokut do tisíce korun.

„V objasňování případů nám pomáhá městský kamerový systém, výpovědi, používáme ale také fotopasti. To hlavně v případech vzniku černých skládek na území lesa či na polních cestách. Takový případ jsme řešili třeba na Bačině,“ uvedl ředitel Městské policie Blansko Martin Lepka

Lidé neví, kam s nábytkem

Nejčastější formou černých skládek jsou pohozené části nábytku jako skříňky, rámy postelí, matrace nebo pohovky. „Přestupek založení černé skládky je v mnoha případech řešen domluvou, v případě opakujícího se porušování zákona je věc řešena pokutou,“ doplnil Lepka.

K ukládání rozměrných odpadů nebo vysloužilé elektroniky přitom obyvatelé Blanska mohou využít sběrné středisko odpadů, které sídlí v Horní Lhotě. „Všechen odpad, který končí na černých skládkách, lze odevzdat do střediska. Občané, kteří mají řádně zaplacený poplatek za komunální odpad, ho tam mohou až na výjimky odkládat zdarma. Výjimkou jsou například pneumatiky, nebezpečný odpad nebo stavební suť,“ upřesnil Vítek.

Rozměrný odpad lze zdarma odložit také do velkoobjemových kontejnerů, které město vždy v dubnu a v září přistavuje v ulicích i v místních částech. Dvakrát ročně se pořádá také mobilní svoz nebezpečných odpadů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky odpady, skládka, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Blansku přibývají černé skládky. Lidé na ulici vyhazují staré matrace nebo skříně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.