Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odborníci v Podyjí sčítali netopýry. Daří se tam ohroženému druhu, zjistili

Odborníci v Podyjí na Znojemsku po roce sčítali netopýry. V patnácti lokalitách národního parku Podyjí a v jeho ochranném pásmu a dalších devíti místech jich napočítali přes šest set v jedenácti druzích. Je to zhruba stejně jako loni.

Tvorům se na jihu Moravy daří

Asi polovinu z celkového počtu tvořil vrápenec malý, který podle zákona o ochraně přírody patří mezi kriticky ohrožené druhy místní fauny.

„V posledních letech však jeho početnost v teplejších oblastech pomalu stoupá. Jde o teplomilný druh středomořského původu, narůstání jeho populací může být způsobeno probíhajícím oteplením klimatu,“ uvedl zoolog Správy NP Podyjí Zdeněk Mačát.

Početnější zastoupení měli letos i netopýr hvízdavý a netopýr nejmenší. Na Znojemsku jsou k nalezení pouze na jednom zimovišti, a to na zřícenině Nový Hrádek u Lukova. Odborníci jich napočítali 139. Oba druhy zimují společně a jsou si velice podobné, v zimujících skupinách je nelze navzájem rozlišit.

Dalším početně zastoupeným druhem byl netopýr brvitý, šlo o osmapadesát sečtených jedinců. Podobně jako vrápenec malý je i tento teplomilný druh vázaný především na rozsáhlé sklepní prostory v teplejší části Znojemska.

Posledním početněji zastoupeným druhem byl netopýr černý, těch odborníci napočítali pětapadesát. Tento druh osidluje především menší chladná zimoviště charakteru drobných sklípků a štol.

Rozeznávání podle křídel

Zajímavostí například je, jak odborníci spící netopýry mezi sebou rozeznávají. Zatímco netopýři skládají křídla podél těla, vrápenci jsou do nich i s hlavou celí zabalení, z balíčku vyčuhují jenom drápkaté nožky, na kterých jsou zavěšení.

Vrápenci i netopýři patří do řádu letouni, což je skupina živočichů, kteří jsou jako jediní ze savců schopni aktivního letu, a to za pomoci předních končetin přeměněných v křídla. Typická je pro ně takzvaná echolokace, která funguje na principu vysílání krátkých sérií vysokofrekvenčních zvuků, které narážejí do předmětů v jejich okolí.

Odražené zvukové vlny netopýři zachytávají velkými ušními boltci. Díky této technologii se netopýři i v absolutní tmě snadno orientují v prostoru a získávají potravu, tedy lezoucí i létající hmyz.

Žijí v opuštěných sklepech

Vědci zimující netopýry v Podyjí sčítají pravidelně řadu let. Zaměřují se na úkryty, které tvoří opuštěné nebo málo využívané vinné sklepy, sklepy opuštěných nebo zchátralých budov, ale také sklepy hradů a zámků a v neposlední řadě také přirozené pseudo krasové jeskyně a podzemní prostory.

S jedenácti pozorovanými druhy se Podyjí může chlubit pestrým společenstvem zimujících netopýrů. Celkový počet zimujících jedinců je ale ve srovnání s krasovými oblastmi nevelký. Například jen v jeskyni Býčí skála v Moravském krasu každoročně zimuje několik tisíc jedinců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nový Hrádek u Lukova

Štítky ČR, rezervace, Podyjí, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci v Podyjí sčítali netopýry. Daří se tam ohroženému druhu, zjistili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.