Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Moravy se přes zimu přemnožili hraboši. Ohrožují úrodu na polích

Hrabošům se přes zimu zalíbilo na jihu Moravy. I přes lednové mrazy jejich populace překračuje práh škodlivosti více než o trojnásobek, což zemědělci označují za kalamitní stav. V ohrožení jsou na polích zejména krmné plodiny a řepka. Zemědělci musí hubení škůdce předem nahlásit.

Přečkali i tuhé mrazy

Na jihomoravská pole se nastěhovali hraboši, neodradily je ani tuhé mrazy. „Výsledky monitoringu výskytu škodlivých organismů ukázaly, že i relativně nepříznivé počasí v proběhlém měsíci populace hraboše nijak významně neovlivnilo,“ uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

Extrémně ohrožené jsou zejména okresy Jihomoravského kraje. Aktivních východů z nor na hektar je zde okolo dvou tisíc, republikový průměr za leden činí osm set. Vysoký výskyt zemědělci zaznamenali také v okolí Olomouce, Zlína a Pardubic.

Přemnožených hrabošů v Česku stále přibývá. Zima rozhodne, míní odborníci

Kalamita s přemnoženými hraboši v Česku neutichá. V listopadu odborníci sledovali další rozvoj populace škůdců, a to z říjnových 708 na aktuálních 846 používaných východů z nor na hektar. Je to 3,2krát více, než je aktuální práh škodlivosti....

Úroda v ohrožení

V ozimých plodinách a krmných plodinách setých v minulém roce zaznamenali inspektoři množství nor odpovídající téměř trojnásobku prahu škodlivosti. Ve starších víceletých krmných plodinách se průměrný počet pohyboval ještě výše.

Podzimní práh škodlivosti pro víceleté kultury odpovídá 400 norám na hektar, pro jednoleté 200 norám.

Tato čísla představují vysoké ohrožení především pro krmné plodiny. Ohrožené jsou ale také porosty ozimých plodin, především řepky a vojtěšky. „Intenzita výskytu hraboše se ale v jednom katastru může významně lišit, a to od výskytu nulového, až po výskyt extrémní,“ doplnila Kršková. 

Hubení předem nahlásit

Zemědělci mohou do nor hrabošů aplikovat jed, musí to však předem nahlásit kontrolnímu ústavu. „Aplikace hubícího přípravku musí být nahlášena ÚKZÚZ nejpozději tři dny před jejím zahájením. Provádíme kontroly dodržování podmínek aplikace stanovených v nařízení,“ uvedla Kršková.  

Dravci na jižní Moravě udělali radost zemědělcům. Do boje s hraboši přibylo dvě stě ptáků

Úspěšným a plodným rokem se můžou pyšnit dravci na jižní Moravě. V budkách břeclavských ochránců přírody letos vyvedli více než dvě stovky mláďat. Ptákům se dařilo díky dostatku hrabošů, kterými se opeřenci živí. Pomáhají tak i zemědělcům, pro...

Jed Ratron GW mohou zemědělci do 27. února používat ve zvýšené dávce deseti kilogramů na hektar půdy. Pro jiné jedy platí běžné nařízení, do nor je smí zemědělci aplikovat v dávce dva kilogramy na hektar. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Asociace soukromého zemědělství

Štítky hraboši, pole, úroda, zemědělci, jed, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Já si myslím, že hrabošů je dost i v PRAZE......

Středa, 7. února 2024, 07:36Odpovědět

Na jihu Moravy se přes zimu přemnožili hraboši. Ohrožují úrodu na polích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.