Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přemnožených hrabošů v Česku stále přibývá. Zima rozhodne, míní odborníci

Kalamita s přemnoženými hraboši v Česku neutichá. V listopadu odborníci sledovali další rozvoj populace škůdců, a to z říjnových 708 na aktuálních 846 používaných východů z nor na hektar. Je to 3,2krát více, než je aktuální práh škodlivosti. Zatímco dosud patřily k nejpostiženějším moravské kraje Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský, nyní k nim patří i Pardubický, kde už průměrné hodnoty také přesáhly 1000 východů z nor.

V listopadu provedli inspektoři nejvíce pozorování v ozimých a krmných plodinách setých v letošním roce. Zde hodnoty dosahovaly v průměru 449 východů z nor, což překračuje 2,2krát práh škodlivosti. „Další pozorování probíhala ve starších víceletých krmných plodinách. Zde se průměrný počet pohyboval okolo 1610 východů z nor, což odpovídá čtyřnásobku prahu škodlivosti. Tato čísla představují extrémně vysoké ohrožení především pro krmné plodiny," uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Ohrožené zůstávají plodiny v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji, kde byly zaznamenány extrémní počty východů z nor, průměrně 1137, 2119 a 2487. V Pardubickém kraji se hodnota dostala na 1158. Hodnoty přesahující úroveň desetinásobku prahu škodlivosti byly hojně zaznamenávány v porostech letošních osevů krmných plodin i ozimých obilnin. Lokálně jsou hraboši extrémně přemnožení například i na Lounsku, Kutnohorsku, Kolínsku nebo Nymbursku.

„Populace hraboše polního vstupují do letošní zimy ve velmi silných počtech. K redukci populací by mohlo dojít v případě, že současná silná sněhová pokrývka rychle roztaje, zatopí nory a následně zmrzne. Aktuální podmínky hraboše prozatím nijak neomezují," doplnila. Nadále mají zemědělci ve vybraných okresech možnost využít výjimku pro aplikaci jedů, jejich seznam se průběžně aktualizuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto nohelgarden.cz

Štítky Česko, hraboši, kalamita, přemnožení, zemědělci, zima, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přemnožených hrabošů v Česku stále přibývá. Zima rozhodne, míní odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.