Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravě vyhlásí novou chráněnou oblast. Pustí se tam do boje s komáry a invazivní rostlinou

Na jihu Moravy ochránci chystají novou chráněnou krajinnou oblast. Na území Soutoku chtějí odborníci obnovit vodní režim, zaměří se také na prevenci komářích kalamit, obnovu luk či odstranění invazní rostliny. CHKO by měla oficiálně vzniknout do roka.

CHKO Soutok s jedinečnými lužními lesy by podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) měla vzniknout do roka. Do konce minulého roku lidé mohli zasílat připomínky, podle Hladíka ale většina z nich není zásadní.

Připomínky se týkají většinou vymezení hranic, návrhu bližších ochranných podmínek a způsobu zajištění ochrany evropsky významných lokalit. „Místním lidem na zachování jedinečné přírody Soutoku velmi záleží, a tak kromě diskusí o její vhodné ochraně byla společně s hospodáři a obcemi identifikována témata, kterým je potřeba se přednostně věnovat,“ popsal Hladík

Prevence komářích kalamit a likvidace invazivní rostliny

Jelikož se v oblasti vyskytují zatopené lužní lesy, trápí okolí v letních měsících také přemnožení komáři. Ministerstvo proto připravuje návrh integrovaného systému prevence těchto kalamit v CHKO Soutok. Podobně již zabezpečení funguje například v Litovelském Pomoraví.

Během posledních několika let se zejména mezi řekou Kyjovkou a okrajem lužního lesa začala významně šířit invazivní rostlina. Na vyplenění zákeřné ambrozie zapracují zemědělci, správci komunikací a veřejné zeleně. Ochránci přírody chtějí také informovat veřejnost, aby tuto rostlinu likvidovala před jejím vysemeněním na zahradách. Ambrozie jako silný alergen totiž vyžaduje zvýšenou pozornost.

Obnova vodního režimu i luk

Ke zlepšení vodního režimu lužní krajiny v oblasti soutoku Moravy a Dyje přispěje vybudování vzdouvacího prvku na Dyji a také stavba klapkového jezu na vodním díle Nové Mlýny. Experti vytipovávají také další vhodná opatření k obnově vodního režimu, zejména v nivě Moravy, ta se stanou součástí plánu péče o CHKO Soutok.

Obnovy se dočkají také Slovácké louky u Lednice. Pětašedesátihektarové prostranství je rozsáhlým komplexem nivních luk v Evropsky významné lokalitě Niva Dyje. Nyní se zpracovává studie k podrobnému vyhodnocení aktuálního stavu a navržení způsobu obnovy a následného obhospodařování luk.

V současnosti pracovníci kosí jen část území, rozsáhlá prostranství leží ladem a na několika místech jsou pásy s vojtěškou. Ochrana přírody hodnotí stávající způsob péče jako nevhodný, protože vede k degradaci luk.


 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Břeclav

Štítky rostliny, chráněná krajinná oblast, Soutok, lužní les, příroda, louka, Morava, Dyje, Jihomoravský kraj

Na jižní Moravě vyhlásí novou chráněnou oblast. Pustí se tam do boje s komáry a invazivní rostlinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.