Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno chrání přírodu i každoroční ohňostroje. Nesmysl, bouří se opozice

Brno v příštích dvou letech podpoří dalším 1,4 milionu korun konání festivalů ohňostrojů Ignis Brunensis. Zvýšení dotace na svém posledním jednání schválili zastupitelé města. Rozhodnutí zkritizovala opozice. Vedení města totiž navrhuje zastavit přípravu stavby třetího kotle brněnské spalovny s odůvodněním, že bude znamenat více emisí. Ohňostroje opozice označila za horší z hlediska dopadu na životní prostředí.

Festival podle Ondřeje Morávka z pořádající společnosti SNIP&Co podléhá kontrole. „Mluvíme o čistotě ovzduší, chcete se chovat hrozně ekologicky, a proto není chtěné, aby Brno dále rozšiřovalo spalování odpadu. Na druhou stranu předkládáte návrh na navýšení peněz pro ohňostroje, které jsou z hlediska životního prostředí mnohem horší. Když se podíváme na materiály SAKA (městská firma, která provozuje spalovnu), tak najdeme, že zařízení na energetické využívání odpadu vypouští méně dioxinů než slavnostní ohňostroj," uvedl opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno).

Opoziční Piráti podali protinávrh, aby město dotaci nenavyšovalo. Podle Marka Lahody nedává smysl, když koalice v jedné větě říká, že chce chránit životní prostředí a v druhé, že dá více peněz na ohňostroje. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) k tomuto namítla, že zatímco podporu ohňostrojů lze v budoucnu snadno měnit, kotel je investicí na několik let dopředu. O jeho stavbě budou rozhodovat zastupitelé na mimořádném jednání příští týden.

Podle Morávka festival podléhá pravidelným kontrolám. „Na Brněnské přehradě se dělají třeba rozbory vody. Kdyby byl jakýkoliv limit překročen, festival už dávno neexistuje. Také se provádí měření emisí a vše musí být v limitech. Vliv na životní prostředí pro nás je téma, při uměleckých ohňostrojích se využívají nejkvalitnější a nejdražší materiály. Myslím, že se to plete se zábavní pyrotechnikou, která je nekontrolovaná a ovzduší poškozovat může," řekl Morávek.

Zastupitelé 32 hlasy schválili zvýšení dotace pro SNIP&Co o 1,4 milionu korun. Město na konání ohňostrojů pro roky 2024 a 2025 nejprve vyčlenilo 3,5 milionu korun pro každý rok. S ohledem na růst produkčních, personálních i technických nákladů společnost požádala o víc peněz. V úvaze byly tři varianty zvášení dotace peněz, od 500 tisíc korun do milionu na každý rok a nebo ponechání dotace v nynější výši.

„Získali jsme o 700 tisíc korun na ročník víc. Celkově tedy máme dotaci z města 4,2 milionu korun, což je taková obvyklá dotace. Jen v porovnání s letošním ročníkem, který byl mimořádný, je to o 300 tisíc méně. Rozsah ani kvalitu festivalu to ale neovlivní," dodal Morávek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Robert Vystrčil

Štítky Brno, festival, peníze, ohňostroje, Ignis Brunensin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darja Hájková

Na nesmysly peníze jsoujsou ale na potřebné věci ne

Sobota, 14. října 2023, 13:03Odpovědět

František Koudelka

Měřili emise v tom oblaku dýmu, co se při ohňostroji i po něm vznáší nad přehradou a okolím, podle směru větru..?

Sobota, 14. října 2023, 09:41Odpovědět

Brno chrání přírodu i každoroční ohňostroje. Nesmysl, bouří se opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.