Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnská univerzita povolala psychology. Pomáhají studentům z Izraele

Přes šedesát izraelských studentů Masarykovy univerzity (MUNI) sleduje vypjatou situaci na Blízkém východě z jihomoravské metropole. Po teroristických útocích na jihu země zažívají nejistotu, bojí se o své rodiny, očekávají povolávací rozkazy, někteří z nich už dokonce o blízkého člověka ve válce přišli. Vysokoškolákům i pracovníkům, kterých se konflikt dotýká, proto zařízení nabídlo přednostní psychologickou podporu. O pomoc může běžnou cestou požádat také šest studentů z Palestiny.

Na jednašedesát studentů z Izraele zatím v napětí zůstává na brněnské univerzitě a na dálku pozoruje vývoj bojů, které se od víkendu odehrávají v jejich domovině. V mnoha případech má válka rozpoutaná palestinským hnutím Hamás přímé dopady na jejich životy. Izraelským studujícím i akademickým pracovníkům, proto škola podala pomocnou ruku v podobě psychologické podpory.

„Izraelští studenti celou situaci neustále monitorují. Bojí se o své nejbližší, kterým se často nemůžou ani dovolat. Někteří z nich už dokonce o své známé či kamarády přišli,“ okomentoval pro Drbnu mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot a dodal, že v návaznosti na události posledních dní už nabídky mnozí studující využili.

Po celém Izraeli

V napadené zemi se naopak nachází zhruba deset českých studentů a spolupracovníků MUNI. Rozprostření jsou na různých místech, jako je Tel Aviv, Haifa nebo Herzlija. „Emergency team našeho Centra zahraniční spolupráce všechny kontaktoval hned v sobotu. Velkou úlevou bylo zjištění, že nikdo z nich nebyl evidován mezi oběťmi a ani mezi raněnými,“ doplnil Sajbot.

Vedení školy se zatím neozval nikdo, kdo by dostal povolávací rozkaz a kvůli odjezdu do své vlasti musel přerušit studium. „Ještě jsme to neřešili, nicméně lze očekávat, že takový moment nastane. V takovém případě jsme připravení vyjít každému maximálně vstříc a o všem jednat na individuální úrovni,“ objasnil a odkázal na podobné řešení jako po ruské invazi na Ukrajinu. Dodal, že to samé by platilo i pro Izraelce, kteří by se odcestovali kvůli rodině.

A co Palestinci?

Na MUNI aktuálně studuje také šest Palestinců. I ti se na školu můžou obrátit, stejně jako ostatní návštěvníci vzdělávacího ústavu. Do poradenského centra se zájemci objednávají kvůli duševním potížím spojeným s náročností studia nebo zdravotním problémům po celý rok. Čekací doba se obvykle pohybuje v rozmezí několika týdnů. „Univerzita nijak neselektuje, komu pomoci. Izraelci se ale jednoho rána vzbudili a zjistili, že jim na jejich domovy dopadly tři tisíce raket. Proto je pro jejich urgentní potřeby nyní celý proces urychlen,“ uzavřel.

Spolupráce brněnského vzdělávacího ústavu s izraelskými institucemi má dlouhé kořeny, které sahají až do období druhé světové války. Podporou ideje izraelského státu se netajil už první československý prezident a duchovní otec univerzity Tomáš Garrigue Masaryk. Přímá podpora pokračovala i po roce 1945, kdy Izrael bojoval o svou nezávislost a byl napaden okolními státy.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Masarykova univerzita/Facebook

Štítky Brno, Izrael, Masarykova univerzita, MUNI, studenti, škola, válka, pomoc, psycholog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

Jistě víte, že Štefánik byl sestřelen českou legií - a pravděpodobně na přímý příkaz svého soka v lásce k Československu.

Čtvrtek, 12. října 2023, 13:25Odpovědět

Marie Glanczová

pane bože už je to tu zase-napřed ruští a ukrajinští studenti, teď zas izraelci a pelestinci-copak ty děcka za to můžou-který debil je tak rozděluje?

Čtvrtek, 12. října 2023, 12:38Odpovědět

Baron Kocharovski

psychologů je v česku dlouhodobě velmi málo. kde by je tedy muni asi vzala?!

Čtvrtek, 12. října 2023, 10:57Odpovědět

Brněnská univerzita povolala psychology. Pomáhají studentům z Izraele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.