Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na brněnský Petrov povolali experty. Pomůžou obětem sexuálního násilí v církvi

Brněnské biskupství udělalo krok vpřed a nabízí pomocnou ruku lidem, kteří se v církvi setkali se sexuálním násilím. Oběti posílají za odborníky, u kterých najdou duchovní i psychologické rady, jež načerpali v cizině. Specialisté se zaměří i na pracovníky diecéze, které vzdělají, aby k traumatickým zážitkům nedocházelo.

Nový prostor pro naslouchání vytvořila diecéze v jihomoravské metropoli. Biskupství brněnské se na začátku září spojilo s týmem psychologů a psychoterapeutů, se kterými otevírá nelehké téma sexuálního násilí a zneužívání. Konkrétními postupy chtějí lidem pomoct traumatické zážitky zpracovat a ukázat jim cestu zpátky k víře.

Papež František vybízí k modlitbě za ty, kdo utrpěli újmu od členů církve, aby tak jejich bolest byla uzdravena. V naší diecézi je od září otevřen Projekt 3P, který zraněným nabízí psychologickou a duchovní pomoc,“ zdůraznil biskup Pavel Konzbul.

Kněz z Blanenska má na triku sexuální kauzu. Biskup chystá trest i dohled

Do nepříjemných problémů se dostal kněz z malé obce na Blanensku, který se dopustil sexuální deliktu. Zprávy se dostaly až na brněnský Petrov k biskupovi, jenž svěřence po soudním verdiktu poslal mimo službu a pověřil zkušeného faráře, aby na...

Oběti podobných činů si podle něj kromě děsivých vzpomínek nesou dál i nedůvěru k věřícím a úplně ztrácí pocit bezpečí a porozumění. Kvalifikované služby může nyní využít kdokoli či je doporučit potřebným. S experty se zájemci spojí telefonicky nebo emailem a sjednají si schůzku, při které se domluví na dalším postupu.

Stejně tak se specialisté, již čerpali zkušenosti v zahraničí, obrátí na samotnou diecézi. „Chceme zároveń lépe vzdělávat všechny pracovníky, kteří se ve své činnosti setkávají s lidmi. Cílem je udělat maximum, abychom předcházeli tomuto zcela nepřijatelnému chování v řadách představitelů církve,” dodal.

Více než dekádu starým skandálem se zaobírá Biskupství brněnské. Už podruhé se dostalo k případu kněze ze Znojemska, který měl sexuálně obtěžovat nezletilou dívku. Diecéze na věc reagovala ve středu poté, co o údajném zneužívání informoval...

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Diecézní muzeum Brno-Petrov

Štítky Brno, církev, sexuální násilí, biskupství, diecéze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká. Podívejte se, jak jí to ve společnosti slušelo s přítelkyní - amáme to tady další nebiblickej manévr u farářky - ovečky pozor

Úterý, 26. září 2023, 21:00Odpovědět

Diskutér T.

TO SNAD NENÍ ANI MOŽNÝ - CO TI KNĚŽÍ V POLSKU MAJÍ PRÁCE PO VEČERECH - Polští kněží si objednali prostituta. Když zkolaboval, nechtěli k němu pustit záchrankuUtajené sexuální orgie se kněžím z polského města Dabrowa Górnicza nedaleko Katovic vymkly z rukou. Duchovní si na večírek v budově farnosti objednali prostituta, ten však během divoké akce zkolaboval a ztratil vědomí. Když na místo dorazili záchranáři, které jeden z účastníků večírku přivolal, nechtěli je kněží pustit dovnitř, upozornilo regionální vydání listu Gazeta Wyborcza s tím, že nakonec situaci vyřešil až příjezd policistů. včera 21:40

Čtvrtek, 21. září 2023, 06:12Odpovědět

Diskutér T.

JEŠTĚ JSEM NIKDE ZATÍM NEČETL O PEDOFILNÍM EVANGELICKÉM NEBO PROTESTANTSKÉM FARÁŘI - A VÍTE PROČ? PROTOŽE SE ŽENÍ MAJÍ DĚTI A NA VEČER MANŽELKY JAKO KAŽDEJ CHLAP!! V ŘÍMĚ BY SE MĚL PAPEŽ UÝ KONEČNĚ ZAMYSLET A SNÍM I CELÁ PARTA STAREJCH DĚDULŮ!!!

Pondělí, 18. září 2023, 12:09Odpovědět

Diskutér T.

UŽ JSEM TO TU PSAL NĚKOLIKRÁT - MÍSTO EXPERTŮ - VEZMĚTE ROZUM DO HRSTI A NECHEJTE KNĚZE SE OŽENIT - JAKO NORMÁLNÍ MUŽE - PAPEŽ BY MĚL DOSTAT ROZUM - CELIBÁT JE HLUBOCE NEBIBLICKÝ A Z MUŽŮ DĚLÁ ÚCHYLY - CO FARNÍ KUCHAŘKY - KDE JE NAPSÁNO KOLIK JIM MŮÝE BÝT ROKŮ???

Pondělí, 18. září 2023, 12:06Odpovědět

Ladislav Harvánek

Kolik si myslíte, že je farních kuchařek? Asi jste zaspal dobu. A jinak málokterý farář se stará o jedinou farnost, u nás mají obvykle 2 - 3 a to znamená dost velkou zátěž hlavně ve večerních hodinách. K tomu jednání s úřady, účetnictví, shánění peněz na opravy (většina církevních staveb je pod památkovou ochranou) a spousta jiných povinností. Takže by na manželský a rodinný život měli opravdu málo času. Nechci kritizovat působení nekatolických křesťanských církví, ale u nich si křesťanský způsob života hodně zjednodušili. Takže porovnáváte neporovnatelné. A naopak, za svůj život jsem poznal hodně katolických kněží a o žádném nevím, že by měl pedofilní sklony. A pokud si vezmete třeba instituce, které pracují s dětmi, i zde se takových jedinců najde dost. Jen se to snaží ututlat, aby nebyla poškozena pověst školy či jiného zařízení. Zajisté by se i mezi nekatolickými duchovními našli někteří s pedofilními sklony. Jenže proč to rozmazávat, žije přece ve spořádané rodině a vychovává vlastní děti. Jenže má-li někdo pedofilní sklony, může působit ledaskde.

Úterý, 19. září 2023, 09:04Odpovědět

Thomyk Krasoň Svoboda

Pobavilo mě "poznal jsem hodně katolických kněží a nevím o žádném, který by měl pedofilní sklony" určitě by se s Tím svěřili, že ?

Úterý, 19. září 2023, 10:21Odpovědět

Na brněnský Petrov povolali experty. Pomůžou obětem sexuálního násilí v církvi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.