Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Farář ze Znojemska měl sexuálně obtěžovat nezletilou. Je mimo službu

, aktualizováno 11. ledna 2023, 14:39

Více než dekádu starým skandálem se zaobírá Biskupství brněnské. Už podruhé se dostalo k případu kněze ze Znojemska, který měl sexuálně obtěžovat nezletilou dívku. Diecéze na věc reagovala ve středu poté, co o údajném zneužívání informoval Brněnský deník.

Závažné podezření se dotýká obce Vítonice na Znojemsku, kde farář Jindřich Č. působí pod záštitou římskokatolické farnosti Prosiměřice. Podnět, který na třináct let starý případ sexuálního obtěžování nezletilé poukazoval, se poprvé dostal na stůl brněnského biskupství už v roce 2019.

Věc se posunula k Okresnímu státnímu zastupitelství ve Znojmě. Případ se ale odložil. „Ve spolupráci s policií zastupitelství věc vyšetřilo a došlo k závěru, že skutek se s největší pravděpodobností nestal. Pokud by se popsaný skutek stal, byl by takový trestný čin již promlčený," řekla mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Na nezvyklý vztah faráře s údajnou obětí ale poukazuje také dění posledního měsíce. Na biskupství se totiž od dané osoby dostala další zpráva týkající se kněze ze Znojemska. Podle informací redakce se měl farář nyní již dospělé ženě zhruba před rokem omluvit. Setkání se ale zvrhlo v další sérii nevhodného chování. Oběť má být na muži psychicky závislá.

V případu tak odstartovalo interní šetření a biskupství udělalo preventivní kroky. „Opatření se týká především pozastavení výkonu úřadu faráře, příkazu pobytu mimo farnost, zákazu pastorační práce s mládeží. Jmenovanému byl nařízen kontakt s psychologem a byl mu přidělen stálý dohled zkušeného tutora. Toto opatření se vydalo v rámci preventivní ochrany možné oběti," řekla Jandlová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky policie, biskupství brněnské, církev, víra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Farář ze Znojemska měl sexuálně obtěžovat nezletilou. Je mimo službu  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.