Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Experti v Brně se propili k nejlepšímu vínu. Ocenili stovky lahví

Odborníci v Brně ochutnali přes šest stovek vzorků českých a moravských vín, aby vybrali ta nejlepší. Na úplnou špičku kolekce TOP 77 postavili vinařství z Bzence na Hodonínsku, dalších tři sta lahví dostalo od komise hvězdné ohodnocení. Poprvé se v soutěži objevila i likérová vína.

Pětadvacátý ročník soutěže TOP 77 vín si organizátoři pochvalují. I přesto, že soutěžních vzorků oproti loňskému roku ubylo o více než sto na 609, kvalita si podle nich drží stejnou úroveň. Pokles soutěžících je podle nich běžný u všech podobných klání, může ale souviset také s nově zavedeným registračním poplatkem.

Absolutním vítězem ceny za nejlepší kolekci vín TOP 77 se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Pomyslně tak sesadilo z trůnu čtyřnásobného vítěze Vinselekt Michlovský z Rakvic na Břeclavsku, který se na vrcholném stupínku také objevil, ovšem za velkopavlovickou podoblast. Za další moravské podoblasti se umístila na předních příčkách také vinařství Štěpán Maňák, vinařství Jindřich Kadrnka a vinařství Oulehla.

Hodnocení se ujaly tři komise, které hodnotily vína bílá, červená, růžová i naturální pomocí stobodového systému. Degustátoři se sešli v EFI palace hotelu v polovině června, kde koštovali vína tři dny. „Mezi hodnotiteli se drží větší variabilita, což je dobře, protože musí zaznít jak názor profesionála, tak i běžnějšího konzumenta,“ sdělil vedoucí hodnocení Pavel Pavloušek.

Hvězdami se nešetřilo

Tři, čtyři nebo pět hvězd získalo od odbornků celkem 303 vín, z nichž nejvyšší připadlo na dvanáct vzorků. Nejčastější soutěžní odrůdou byl ryzlink rýnský a ryzlink vlašský, jejichž ukázek se objevilo před degustátory přes čtyřicet kusů od každého. Poprvé se letos ochutnávala také tři likérové nápoje, které vinaři na způsob portských vín dolihovávají, takže mají vyšší obsah alkoholu i cukru.

Měli jsme také zahraniční kategorii, ve které byla vína ze Španělska a Francie, ale nastaly nějaké komplikace v komunikaci s vinaři, proto tuto kategorii nebudeme vyhlašovat,“ vysvětlil organizátor David Mádr. Slavnostní vyhlášení výsledků spojené s degustací se odehraje 7. září v Besedním domě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 77 vín

Štítky víno, vinařství, soutěž, Brno, degustace, vinaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti v Brně se propili k nejlepšímu vínu. Ocenili stovky lahví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.