Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lesy na Moravě opustili kůrovci. Brouky vyhnalo chladné počasí a těžba dřeva

Přírodu v jihomoravském kraji už netrápí kůrovci. Kalamita způsobená drobným broukem doznívá také v ostatních částech Česka. Za úspěch vděčí lesníci hlavně chladnějšímu jarnímu počasí a vytěžení většiny napadených stromů. Odborníci nyní plánují osadit zničené plochy odolnějšími smíšenými lesy.

Kůrovcová kalamita, která v minulých letech ničila hlavně smrkové lesy, je v Česku na ústupu. Malého hnědočerného brouka se lesníkům podařilo z přírody vytlačit hlavně díky intenzivní těžbě napadaného dříví. Prospěšné bylo i chladnější jarní počasí, díky kterému se oddálil počátek rojení brouka. Nyní odobrníci počítají s maximálně dvěma kůrovcovými generacemi, na horách jednou, což je běžný přírodní stav. První rojení začalo v květnu, další v druhé polovině července.

Nyní bude třeba obnovit obrovské plochy, a to smíšenými lesy, které budou vůči kůrovci i změnám klimatu odolnější. Chceme pokračovat v nastoleném trendu, už třetí rok po sobě roste plocha zalesněná listnáči. Loni jsme v České republice obnovili rekordních šedesát tisíc hektarů,“ popsal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Lesy České republiky plánují v letošním roce obnovit šestnáct tisíc hektarů, z toho třiadvacet procent přirozeně, ze semen a plodů stojících stromů. Zásadní je pro odborníky i ochrana lesa, zejména mladých porostů před zvířaty. 

Lesníci z Brna vysadí o polovinu stromů méně než loni, kůrovec ustupuje

Jedna z nejlepších sezón čeká podle odhadů lesníky Mendelovy univerzity v Brně. V univerzitních lesích, které z většiny tvoří listnaté dřeviny, vysadí letos čtvrt milionu mladých stromků. To je zhruba o polovinu méně než v roce loňském.

Kůrovcová kalamita se zdá být u konce i na pozemcích Lesů města Brna, největších obecních lesích v Česku. Naopak nejvíce kůrovcového dříví se ve státních lesích stále zpracovává na Rumbursku v severních Čechách, ale i tam se situace výrazně zlepšila. „Jednoznačně pozitivně působí naše vlastní těžební kapacity, lidi i stroje, díky nimž můžeme rychle zasahovat tam, kde je třeba,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky kůrovec, lesy, kalamita, brouk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Ani listnaté stromy nejsou odolné proti chorobám a škůdcům. Jenže smrkové dřevo má vlastnost, keré nelze jiným dřevem nahradit. Naši předkové to dobře věděli a proto smrkové lesy vysazovali.

Neděle, 27. srpna 2023, 06:43Odpovědět

Lesy na Moravě opustili kůrovci. Brouky vyhnalo chladné počasí a těžba dřeva  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.