Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vědci z Brna fotili v Austrálii zatmění Slunce. Domů přivezli světový unikát

Dobrodružnou výpravu přes půl zeměkoule podnikli výzkumníci z brněnské univerzity. Na nedávné misi v Austrálii odborníci pořídili fotky bílé koróny při zatmění Slunce, jaké na světě nikdo jiný nemá. Jedinečné snímky astrofyzikům přinesly cenné informace o slunečním záření.

Zatmění Slunce je astronomický jev, při němž Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, které částečně nebo, jako tomu bylo v případě expedice do Austrálie, zcela zakryje. Za Měsícem je poté vidět pouze zářící sluneční okolí, kterému se říká koróna a tvoří ji žhavé plyny. Kolem hvězdy je také patrné magnetické pole, které určuje tok volných elektronů, od nichž se odráží světlo, a vznikají tak světelné paprsky.

Zatmění Slunce se věnují vědci z Vysokého učení technického v Brně. Při poslední expedici se podívali do Austrálie, kde 20. dubna tohoto roku vstoupil Měsíc mezi Zemi a Slunce a na necelou minutu byl vidět pouze bílý zářivý kruh. „Snímky bílé sluneční koróny v tomto množství a kvalitě nikdo jiný nemá. A co se týče snímků spektrálních čar iontů železa a argonu, ty jsou světově naprosto unikátní,“ prezentoval výsledky expedice matematik Miloslav Druckmüller.

Dvě stanoviště

Úplné zatmění mohli vědci pozorovat jen v úzkém pásu, jenž kromě malé části pevninské Austrálie a několika ostrůvků zahrnoval pouze oceán. Výzkumný tým nakonec zvolil dvě stanoviště, ze kterých data sbíral. Hlavní skupina odborníků v čele s Miloslavem Druckmüllerem fotila úkaz ve městě Exmouth.

  FOTO:Pavel Štarha, Shadia Habbal, Miloslav Druckmüller

Výzkumníci Jana Hoderová a Matěj Štarha se vydali na dobrodružné pozorování na jeden z ostrůvků souostroví Lowendal Islands u Austrálie. „V Exmouthu chystali techniku pět dní. My jsme dojeli na místo tři hodiny před zatměním. Nakonec jsme to ale zvládli,“ popsala matematička.

Expedici doprovázely při cestě tři čtvrtiny tuny technického vybavení, které obsahovalo celkem čtrnáct kamer, objektivů a filtrů za tisíce dolarů. „Spolupracujeme s univerzitou na Havaji. My máme potřebné knowhow, oni zase techniku,“ vysvětlila postup.

Velký vědecký úspěch

Unikátní snímky přináší důležitá data o zářícím okolí Slunce, které tvoří plazma. Velký posun zaznamenali ve sledování záření iontů železa ve sluneční koróně. „Letos se nám poprvé podařilo pozorovat devětkrát ionizovaný argon, to je velký úspěch. Díky tomu máme v podstatě metodu, jak nepřímo měřit teplotu koróny, kterou jinak určit neumíme,“ informoval Druckmüller.

Mezinárodní tým vědců Solar Wind Sherpas se věnuje zkoumání neviditelných barev koróny už přes dvacet let a kvůli práci podnikl čtrnáct výprav za slunečním jevem po celém světě. V minulosti se vypravili například do Libye, Chille, Spojených států nebo na Špicberky. Na další výlet v příštím roce vyrazí do Mexika.

         
FOTO: Pavel Štarha, Matěj Štarha, Jana Hoderová, Shadia Habbal, Ben Boe, Miloslav Druckmüller

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FSI VUT

Štítky vědci, zatmění Slunce, astrofyzika, jev, věda, VUT, Brno, spolupráce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna fotili v Austrálii zatmění Slunce. Domů přivezli světový unikát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.