Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jižní Morava oplakává oblíbeného svalnatce. Zemřel nestor české kulturistiky Josef Krupa

Fyzičku mu i v téměř devadesáti letech mohl závidět lecjaký mladík, nechyběla mu ani houževnatost a životní nadhled. Josef Krupa patřil ke sportovním legendám nejen v Jihomoravském kraji, ale po celém Česku, kde se zapsal jako nejstarší tuzemský kulturista. Nyní atletická komunita smutní, oblíbený silák z Blanenska v 88 letech zemřel.

Krupa se narodil v roce 1935 a už od útlého věku miloval sport. Nejdříve se věnoval atletice, kterou o něco později vystřídal za fotbal. Míč po hřišti pravidelně honil až do pětatřiceti let, kdy objevil kouzlo silového trojboje.

„Táhlo jej to ale více k estetice, a tak se už ve veteránském věku pustil do závodění v kulturistice,“ zavzpomínali na Krupu na kulturistickém a fitness webu Ronnie. V závodění se našel tak moc, že u soutěžení vydržel až do roku 2010. V té době poprvé oznámil svůj odchod.

Protože mu ale jeho oddanost této disciplíně nedovolila se aktivity úplně vzdát, nechal si pootevřená vrátka a avizoval, že se nejspíš v osmdesáti letech ještě vrátí. Své slovo dodržel a o pět roků později ho milovníci kulturistiky viděli na pódiu naposledy. Byl tak nejstarším soutěžícím závodníkem ve Střední Evropě.

Trenér i herec

Kromě toho dlouho působil jako rozhodčí a od roku 1975 zejména také jako významný trenér ASK Blansko. Před třemi lety se položil do role herce, když se objevil po boku známého brněnského umělce Michala Isteníka v reklamě na jihomoravský aquapark. 

I po oodchodu do sportovního důchodu se ale světu chlubil svým elánem, minulý rok dokonce v posilovně v Blansku natočil trénink, který cvičil každý den, díky čemuž si udržoval vitalitu. Nejstarší český kulturista zesnul 18. července ve věku 88 let. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aqualand Moravia

Štítky Blansko, kulturistika, fitness, atletika, sport, úmrtí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava oplakává oblíbeného svalnatce. Zemřel nestor české kulturistiky Josef Krupa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.